Weerbericht:
Enkele buien, soms met natte sneeuw of hagel, vannacht droog
Verkeersinformatie:
30 files van totaal 94 km

De beste tips voor het voorkomen van auto-ongelukken

Toegevoegd: 13-10-2022, 19:43 uur
Ongevallen op de weg waarover je in het nieuws Harderwijk leest kunnen vaak worden voorkomen als bepaalde voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Hierdoor hoeft 112 Lunteren dus minder vaak gebeld te worden naar aanleiding van een auto-ongeluk, al moeten deze maatregelen dan wel daadwerkelijk toegepast worden. Hieronder staan de beste tips die mogelijk een auto-ongeval kunnen voorkomen en zelfs je leven kunnen redden.

Blijf van je mobiele telefoon af
Niet alleen is het gebruik van je telefoon tijdens het rijden onveilig, het kost je punten en levert je een fikse boete op. Als je telefoon op een deel van je lichaam rust, kun je ook een boete krijgen. De enige keer dat je je mobiele telefoon tijdens het rijden kunt aanraken, is wanneer deze is vastgemaakt in een houder die aan het voertuig is bevestigd en alleen om een oproep te ontvangen of te beëindigen. 

Rijd niet te snel
Ondanks jarenlange bewustmakingscampagnes en veiligheidsberichten, blijft snelheid de grootste moordenaar op onze wegen. Wanneer je met hoge snelheid rijdt, is het moeilijker om te stoppen, moeilijker om je voertuig te manoeuvreren en als je ergens tegenaan botst, zal het met veel meer kracht zijn. Ook heb je minder tijd om te reageren op onverwachte omstandigheden.

Boek een cursus defensief rijden
Alle weggebruikers kunnen profiteren van een cursus defensief rijden. Vaak wordt aangenomen dat jongere bestuurders ze het meest nodig hebben, maar oudere bestuurders die al 30 jaar op dezelfde manier rijden, leren vaak het meest! Hoewel cursussen voor defensieve chauffeurs gericht zijn op risicobeheer en rijgedrag, behandelen ze ook alle aspecten van veilig rijden, waaronder remtechnieken, snelheidsbewustzijn, vermoeidheidsbeheersing en rijden in het donker.

Pas gezond verstand toe
Soms is gezond verstand de beste manier om verkeersongevallen waarvoor 112 meldingen Rotterdam gemaakt worden te voorkomen. Neem verantwoordelijkheid, wees hoffelijk, neem de tijd en rijd naar de voorwaarden. Het terugdringen van het aantal verkeersslachtoffers is iets waar we allemaal aan moeten denken.  
•    Onderhoud van het voertuig - Door je auto regelmatig te laten onderhouden, is deze in goede mechanische staat. Grote fouten worden gedetecteerd voordat ze problemen veroorzaken en je wordt gewaarschuwd voor versleten banden en remmen.
•    Trek langzaam het verkeer in - Neem nooit iets op de weg aan. Kijk beide kanten op en kijk dan nog een keer. Alleen omdat een licht rood is, betekent niet dat andere voertuigen zullen stoppen. Er is altijd wel iemand die door een oranje licht probeert te rennen!
•    Kijk uit voor kinderen en dieren – Dit is vooral belangrijk in de buurt van scholen en woonwijken waar kinderen waarschijnlijk spelen. Zowel kinderen als dieren hebben de gewoonte om vanuit het niets de weg op te rennen. Kijk, luister en vertraag.
•    Kijk bij het achteruitrijden – Velen van ons vertrouwen bij het achteruitrijden op camera's en sensoren, maar deze technologie is niet altijd betrouwbaar. Het kan traag reageren, dus tegen de tijd dat het inhaalt, heb je al iets geraakt.
•    Draag je veiligheidsgordel – Er hoeft verder niets gezegd te worden. Draag je gordel als je in een auto zit!


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren