Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

De beste veiligheidstips voor fietsers

Toegevoegd: 31-10-2022, 19:26 uur 
Het liefst willen we allemaal altijd veilig blijven, bijvoorbeeld ook bij latex spuiten. Daarom maken we gebruik van diverse regels. De belangrijkste factoren om veilig te fietsen kunnen bijvoorbeeld worden samengevat als wendbaarheid, zichtbaarheid, voorspelbaarheid en communicatie. Als we de volgorde hiervan omkeren, komen we bij een van de belangrijkste daarvan, communicatie. Daar hebben we het over in dit artikel, maar we geven je nog meer tips die je moet gebruiken als je een Knaap fiets huurt of koopt.

Communicatie

Communicatie is enorm belangrijk als je op de fiets zit. Het is de enige manier waarop mensen die in hun auto rijden weten wat ze kunnen verwachten. Ken daarom je handgebaren en gebruik ze. Wanneer je een signaal geeft, zorg er dan voor dat het meer is dan alleen een flauw gebaar, maak je signalen duidelijk en definitief. Wijs met je vinger of zelfs hele hand en laat auto's precies weten waar je heen wilt als je een bocht gaat maken.

Schoudercheck
Nu we het toch over signalering hebben, moet je altijd je schouder controleren voordat je je op de weg verplaatst. De juiste methode hiervoor is schoudercontrole, signaal en schoudercontrole voordat je een wijziging aanbrengt. De eerste schoudercheck is niet alleen om de verkeerssituatie achter je te overzien, maar ook om ervoor te zorgen dat je je hand niet rechtstreeks in een passerende auto steekt. Au! Je initiële schoudercontrole fungeert ook als een eerste vorm van communicatie voor het naderen van chauffeurs dat je van plan bent je positie te wijzigen. Nu je je zet hebt gecontroleerd en gepland, is het tijd om dat "duidelijke" signaal te geven en voordat je die verandering daadwerkelijk aanbrengt, schoudercheck nog een keer om er zeker van te zijn dat de ruimte vrij is.

Weet waar je moet rijden
Manoeuvreerbaarheid, het is net al even genoemd. Het is belangrijk om je fiets in een positie te brengen die je ruimte geeft om te manoeuvreren en om uit de buurt te blijven van gebieden die gevaarlijke omstandigheden kunnen vertegenwoordigen. Laten we beginnen met waar te rijden in algemene termen. Experts raden aan dat fietsers zo dicht mogelijk bij de rechterrand of stoeprand moeten rijden, maar houd wel een klein beetje afstand.

Wees zichtbaar en voorspelbaar
Hoewel het dragen van heldere reflecterende kleding en het hebben van lichten je zichtbaarheid voor anderen op de weg zal verbeteren, is het niet alleen iets waar we aan moeten denken. Te allen tijde in het gezichtsveld van de automobilist blijven is de sleutel om zichtbaar en voorspelbaar te zijn. Zo hebben we alle vier belangrijke factoren genoemd!

Blijf goed opletten
Veel ongelukken kunnen in het verkeer voorkomen worden door goed op te letten. Ga bijvoorbeeld niet een dumbbell bestellen terwijl je op de fiets zit, doe dit pas als je thuis bent gekomen. Probeer elke keer als je fietst niet afgeleid te worden, maar houd je focus juist op de weg en alles wat er voor je gebeurt. Hierdoor heb je over het algemeen genoeg tijd om te reageren op onvoorziene, gevaarlijke situaties. 


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren