Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Alarmcentrale

In Zeeland zijn de meldkamer van de politie en de alarmcentrale van brandweer en ambulancedienst, ondergebracht in de Veiligheidsregio Zeeland, gevestigd in hetzelfde gebouw, gelegen aan de Segeerssingel in Middelburg. Tot 11 november 2003 waren deze diensten apart gehuisvest, maar op die datum werden de beide meldkamers omgevormd tot de Gemeenschappelijke Meldkamer Zeeland (GMZ).

In de 'nieuwe' meldcentrale vindt de coördinatie plaats van de inzet van ambulances, brandweerkorpsen en politie-eenheden in de gehele provincie Zeeland. Naast deze bekendere hulpdiensten is er vanuit de GMZ ook contact mogelijk met reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en enkele strandwachtposten, zoals die in Vlissingen, Dishoek en Vrouwenpolder.

In het meldkamergebouw staan twee grote desks. Aan de ene kant wordt de politie vertegenwoordigd en aan de andere kant zijn de centralisten aanwezig die verantwoordelijk zijn voor de brandweer en ambulancedienst. Naast de meldkamer is tevens een grote coördinatieruimte waarin bij grote calamiteiten extra overleg kan plaatsvinden. Ook kunnen grote evenementen vanuit die ruimte worden gecoördineerd.

In de oostvleugel van het complex zit het zogeheten servicecentrum. In dit centrum komen alle telefoontjes van het telefoonnummer 0900-8844 bij de politie binnen. Alle meldingen worden vanuit deze afdeling doorgegeven naar de medewerkers in de meldkamer. Dit gebeurd via het het GMS. GMS staat voor Geïntegreerd Meldkamer Systeem.

Meldingen via 1-1-2 worden behandeld door de centralisten van de alarmcentrale (AC). De medewerkers van de alarmcentrale hebben speciale opleidingen gehad. De centralisten hebben bijvoorbeeld een verpleegkundige achtergrond. Ook kunnen zij juist brandweeropleidingen hebben gevold. Daarnaast hebben velen nog een specialistische vervolgopleiding gevolgd. Bovendien zijn er landelijke opleidingen voor nieuwe centralisten en elk jaar zijn er landelijk- en regionale bijscholingen voor alle centralisten.

Door deze bagage zijn de centralisten goed in staat een zorgvuldige keuze te maken; bepalen welke zorgbehoefte aanwezig is en op welke wijze deze het beste kan worden ingevuld. De inschatting door een centralist is immers zeer belangrijk. Zij zijn immers degenen die direct na de melding moeten bepalen hoeveel en welke hulp er nodig is.

Medewerkers van de alarmcentrale behandelen, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet alleen spoedmeldingen. Ook plannen zij bijvoorbeeld de bestelde ritten die ambulances uitvoeren tussen bijvoorbeeld een huisadres en een ziekenhuis. Dit alles hoort ook bij de werkzaamheden van een centralist op de alarmcentrale.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren