Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 10 km

Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD)


 
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is verantwoordelijk voor de opsporing, identificatie en ruiming van conventionele en geïmproviseerde explosieven, zowel op het land als op het water. Ook in Zeeland moet deze dienst regelmatig in actie komen.

Een van de taken van de EOD is het ruimen van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De toegenomen terrorismedreiging na de aanslagen van 11 september 2001 heeft de vraag naar de diensten van de EOD sterk vergroot. Een verdacht pakketje in een trein, op een vliegveld of in een winkelstraat; het zijn situaties die tegenwoordig regelmatig door de opruimingsdienst onderzocht moeten worden. De dienst wordt ook ingeschakeld bij specifieke taken, zoals het bergen van een gecrasht militair vliegtuig of wanneer een vissersschip een vliegtuigbom in z’n netten heeft.

Dagelijks zijn diverse EOD-ploegen in de weer in Nederland en in de uitzendgebieden. Een ploeg bestaat uit meerdere explosieven opruimers wanneer het gaat om het ruimen van conventionele en geïmproviseerde explosieven op het land. Bij het ruimen van explosieven op zee wordt een EOD-ploeg aangevuld met een of meer duikers. In Nederland staan teams 24 uur per dag paraat om direct uit te kunnen rukken, zoals met het Koninginnedagdrama van 2009 in Apeldoorn. Een EOD-team was toen snel ter plekke om de auto van de dader te doorzoeken op explosieven.

Artikelen over EOD-inzetten in Zeeland verzamelen wij voor u in een dossier. Klik hier om dit dossier te openen.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren