Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 10 km

Reddingshonden

Dieren zijn niet alleen hulpbehoevend: ze kunnen ook anderen hulp bieden. Zo worden voor het zoeken van personen bijvoorbeeld reddingshonden ingezet. In Zeeland zijn twee zogenaamde reddingshondenwerkgroepen actief:
- Delta Reddingshondengroep (DRG), opgericht in 1994
- ReddingsHondenWerkgroepZeeland (RHWZ), opgericht in 1985

Honden en begeleiders
Reddingshonden kunnen door hun sterke reukvermogen vermiste personen vaak sneller terugvinden dan mensen. Het maatschappelijk belang van het lokaliseren van zowel levende als dode vermisten is van onschatbare waarde. Zowel dode als levenden personen kunnen door de reddingshonden van de DRG en de RHWZ worden opgespoord. De honden en de begeleiders van de zowel de RHWZ als de DRG kunnen worden ingezet in zowel binnen- als buitenland. Naast het zoeken op het land is de RHWZ overigens gespecialiseerd in het zoeken op het water.

De opleiding
De doelstelling van de werkgroepen is het opleiden van honden en geleiders tot inzetbaar niveau zodat ze ingezet kunnen worden als er iemand vermist wordt. De theoretische bagage van de geleider is een belangrijk aandachtspunt binnen de opleiding. Nodig is bijvoorbeeld kennis van gebouwen, instortingen, kyno-logie, communicatievaardigheden, trainingsmetho-dieken, GPS, kaart en kompas. In de opleiding wordt aan de honden geleerd om vermiste personen te lokali-seren. Als een hond een persoon heeft aangetroffen zal de hond beginnen te blaffen, te bringselen, te krabben of te waterhappen. Dat is voor de begeleider(s) een teken dat de hond een persoon heeft gevonden en wordt de echte reddingsactie gestart.

Een oproep
De oproepen voor de inzet van een reddingshondenwerk- groep worden soms gedaan door instanties, maar soms ook door individuele personen. Bij elk verzoek vindt steeds een zorgvuldige afweging plaats voordat teams in actie komen. De kosten komen overigens vaak voor de werkgroep: inzetten worden in sommige situaties betaald door de verzekeringsmaatschappij van de vermiste maar meestal komen de kosten voor rekening van de reddingshonden- werkgroep zelf.

Nauwe samenwerking
Door de werkgroepen wordt nauw samengewerkt met brandweer, politie en duikers. De werkgroepen organiseren en coördineren zelfstandig hun inzetten. Indien nodig wordt echter wel de hulp van de andere Nederlandse werkgroepen ingeroepen, dit gebeurd overigens ook andersom.
 
Alarmnummers:
- Delta ReddingshondenGroep: 06-51215371 / 06-41464557.
- ReddingsHondenWerkgroep Zeeland: 06-52053880.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren