Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
57 files van totaal 215 km

Is het veilig om je auto aan een laadpaal op te laden?

Toegevoegd: 24-12-2021, 15:05 uur - In samenwerking met: 50five eMobility




Met de toename van elektrische auto’s zijn er steeds meer laadpalen nodig. Maar hoe veilig is het eigenlijk om je auto aan een laadpaal op te laden? Wat betreft de laadpaal zelf is het veilig, mits het op de juiste manier is aangesloten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de veiligheid van laden met een laadpaal.

Aansluiting op de meterkast

De belangrijkste veiligheidsmaatregelen worden getroffen bij de aansluiting van de laadpaal thuis of laadpaal bedrijf in de meterkast. Voor het aanleggen van een laadpaal wordt er met hoge spanning en stroom gewerkt. Vaak is dat met driefasen wisselstroom van 400 volt, een stuk hoger dan de spanning dat op het stopcontact staat (230 V). Het is daarom raadzaam om de laadpaal installatie door een professional te laten doen in plaats van zelf aan de gang te gaan. Aansluiten zonder installateur kan namelijk wél gevaarlijk zijn. Specialisten op het gebied van EV’s kun je vinden bij 50five e-mobility. Zij werken met gecertificeerde installateurs en bieden laadpaal services thuis en bij bedrijven aan.

Laadpalen en brandgevaar
De meest voorkomende zorgen over laadpaal veiligheid gaan over brandgevaar. Is een laadpaal veilig voor brand? Het antwoord is simpel: een laadpaal is de veiligste manier om uw EV op te laden. Laadpalen zijn speciaal ontworpen om op grote spanning te werken en een hoog vermogen te leveren. Verder is de laadpaal goed beveiligd en zo aangesloten dat het de huisaansluiting niet beïnvloed. Bovendien is opladen via een laadpaal een stuk veiliger dan via het stopcontact. Bij het laden via een stopcontact kan de laadkabel namelijk oververhit raken, wat vervolgens tot onveilige situaties kan leiden. 
Daarbij zit het brandgevaar meer bij de elektrische auto dan de laadpaal. Bij een elektrische auto duurt het namelijk een stuk langer om de brand te blussen dan een brandstofauto. Dit heeft te maken met een kettingreactie van de zogeheten lithium-ion batterijen die de batterijcellen ook na het blussen blijven verwarmen. Echter loop je met een elektrische auto niet meer brandgevaar dan met een brandstofauto; het is namelijk niet zo dat de accu van een EV sneller in brand vliegt dan een fossiele brandstofauto.

Over laadpalen en garages wordt ook wel eens gedebatteerd. Het komt zelden voor dat er brand ontstaat met een elektrische auto in een parkeergarage. Het is vooral verstandig om de veiligheidsmaatregelen voor laadpalen in garages aan te houden, voorgesteld door de brandweer:
•    De laadpaal staat op een snel bereikbare parkeerplek, met voorkeur op straatniveau en aan de uitgang van de garage.
•    Er is een functionerende en snelle detectie en alarmering voor calamiteiten.
•    Bewoners weten welke instructies ze moeten opvolgen en hoe te handelen bij calamiteiten.
•    De laadpaal is aangelegd door gecertificeerde installateurs.

Is de laadpaal ook veilig als die niet wordt gebruikt?
Het antwoord op deze vraag is simpel: ja. Als de laadpaal niet wordt gebruikt staat er namelijk helemaal geen stroom op. Pas op het moment dat de stekker in de auto wordt geplaatst komt er stroom op te staan. Vervolgens worden beide uiteinden van de kabel vergrendeld en wordt het moeilijk om ze uit te nemen. Dit is zowel voordelig voor de veiligheid als voor diefstal.

Slingerende kabels over de stoep
Naast de veiligheid van de laadpaal zelf is het gebruik van de laadkabels ook van belang voor de veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan slingerende kabels over de stoep. Wist je dat je daarvoor een boete kunt krijgen? Voorbijgangers kunnen namelijk struikelen over kabels die over het voetpad lopen. Let daar tijdens het laden dus altijd goed op, of maak gebruik van een kabelbrug. Deze zijn speciaal ontworpen om kabels over de stoep te verbergen en struikelgevaar te voorkomen. Let wel op, in sommige gemeenten zijn kabelbruggen ook verboden. Tot slot, om het struikelrisico nog kleiner te maken is het gebruik van felle laadkabels ook raadzaam.

Dus, laden aan een laadpaal is gewoon veilig?
EV’s aan een laadpaal opladen is veilig, mits ze professioneel zijn aangelegd en op de juiste manier worden gebruikt. De kans dat er iets misgaat met de laadpaal hangt ook af van de elektrische auto zelf. Mocht de accu versleten zijn, dan is er een grotere kans op oververhitting en dus brandgevaar voor de auto tijdens het laden. Een goed onderhoud van de auto is daarom belangrijk. Verder moet je altijd letten op het juiste gebruik van de laadkabels. Laat deze dus niet slingeren over het voetpad. Al met al kun je gewoon je elektrische auto opladen zonder extra veiligheidsrisico’s.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren