Brandpreventie
Brand is altijd onvoorspelbaar, ontstaat wanneer je het niet verwacht en breidt zich ook nog eens sneller uit dan de meeste mensen denken. In 2004 braken in totaal ongeveer 43.000 branden uit. Bij meer dan de helft van die branden was sprake van schade. In totaal bedroeg het schadebedrag na woningbranden in 2004 ongeveer 104 miljoen euro.
Naast deze materiële schade raken er elk jaar ook nog eens honderden, zo niet duizenden mensen gewond als gevolg van brand. Ook overlijden er elk jaar enkele tientallen mensen aan de gevolgen van brand. Een groot deel van die branden, en daarmee ook de materiële en fysieke schade, had voorkomen kunnen worden.
Op deze pagina leest u handige tips die er voor kunnen zorgen dat uw omgeving brandveiliger wordt. Brand is echter niet altijd te voorkomen en daarom geven wij u ook tips voor het snel kunnen ingrijpen bij brandjes. Houdt u bij het lezen van deze tips vooral in ogenschouw dat het combineren van de tips zorgt voor een brandveiligere situatie, u kunt ook losstaande onderdelen gebruiken, maar hoe meer tips u gebruikt, hoe brandveiliger u uw omgeving kunt maken. U kunt ook de digitale checklist uitvoeren van de organisatie Consument en Veiligheid.
(Elektrische) apparatuur
In Nederland moet de brandweer ongeveer zevenduizend keer per jaar uitrukken voor een brand in een woning. Ruim drieduizend van die branden ontstaat door verkeerd gebruik of een defect aan een apparaat of product. Het is van groot belang dus goed op te letten wanneer u apparaten gebruikt. Met name elektrische apparaten zorgen voor extra brandgevaar. U kunt brand als gevolg van problemen met apparatuur vaak voorkomen.
Onthoud de volgende tips (meer tips vindt u via de bovengenoemde checklist).
- Het voldoende stofvrij maken en reinigen van uw apparatuur.
- Felle lampen die voor te veel warmte kunnen zorgen in de omgeving.
- Elektrische snoeren kunnen het beste volledig worden uitgelegd.
- Sluit een wasmachine of droger nooit aan op een ongeaard stopcontact.
- Laat televisies niet zonder reden op de stand-by stand staan.
- Zorg dat uw cv-ketel of gasgeiser regelmatig wordt gecontroleerd.
- Schakel apparaten, zoals een computer, uit als u ze niet gebruikt.
Brandblusapparatuur
Een beginnende brand kunt u meestal zelf blussen. Het is daarom van belang dat u zich realiseert dat het aanschaffen van blusapparatuur noodzakelijk is. U kunt bij het blussen van een brand gewoon gebruik maken van de tuinslang, maar let wel op dat u brandend olie of vet en branden waarbij elektriciteit betrokken is nooit blust met water!
Ook een vlam in de pan mag u niet met water blussen. En ga zeker ook niet met de pan aan de wandel. Zet in dit geval het fornuis en afzuigkap uit en schuif een deksel van u af over de pan. Laat deze vervolgens zitten tot de vlam uit is. Ook kunt u een blusdeken gebruiken voor het doven van de vlam. Bij de andere branden kunt u ook gebruik maken van een zogenaamde poederblusser of schuimblusser. Deze zijn in diverse soorten en maten te koop.
Brandmelders
Niet iedereen weet altijd het verschil tussen een brandmelder en een rookmelder. Een rookmelder reageert op rook. Een brandmelder daarentegen, reageert niet op rook, maar reageert op warmte. Als de temperatuur boven een bepaalde waarde komt, gaat deze melder af. Dat maakt hem erg geschikt voor gebruik in rokerige ruimtes en in de keuken. Een rookmelder is in die situaties niet geschikt omdat deze dan onnodig afgaat. Informatie over rookmelders vindt u hieronder.
Maak uw huis nú veilig: Inbraak- & Brandbeveiliging op Bol.com
Rookmelders
Veel branden breken 's nachts uit. Als u slaapt dus. In de rook die vrijkomt bij brand zit echter veel koolmonoxide. Dit zorgt ervoor dat u niet wakker wordt, en in het ergste geval zelfs nooit meer wakker wordt. Rookmelders zorgen voor een hard alarmsignaal en zullen u dus zeer zeker wel wekken. Het is verstandig in uw huis meerdere rookmelders op te hangen. Voor het beste resultaat moet u in elke ruimte een rookmelder hangen, één op elke verdieping is echter al een goed begin. U kunt ook de plaats van een melder tactisch kiezen. Zo is een ruimte met veel elektrische apparaten vatbaarder voor brand en ook is het verstandig een rookmelder te plaatsen op kamers waar (af en toe) gerookt wordt.
Het gebeurt regelmatig dat brand uitbreekt door een niet volledig gedoofde sigaret of sigaar. Er zijn overigens ook plaatsen waar u het beste geen rookmelders op kan hangen. Een foute plaats is bijvoorbeeld de keuken. De dampen die tijdens het koken ontstaan kunnen in zo'n geval regelmatig zorgen voor het afgaan van de melder. Brandmelders zijn voor dit probleem een goede oplossing.
Rookmelders werken op batterijen, wees hier op bedacht. Controleer dus regelmatig of de melder nog wel werkt (de meeste melders hebben hiervoor een speciale testknop aan de buitenzijde van de melder). Er zijn overigens twee soorten melders: ionisatie melders en optische melders. De ionisatie melder reageert iets sneller op branden met vlammen en fijne rookdeeltjes. De optische melder ontdekt eerder smeulbranden en grotere rookdeeltjes. Ionisatiemelders zijn meestal goedkoper in aanschaf.
Schoorstenen
Bij het stoken van hout, kolen of olie ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terechtkomen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag. Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden, dat al snel bereikt wordt bij het stoken van een kachel, vliegt deze laag in de brand. Het onderhoud van uw schoorsteen is bepaald in de bijlage van de bouwverordening. In principe is 1 keer per jaar voldoende wanneer de kachel of open haard regelmatig (bv. voor sfeerverwarming) gebruikt wordt. Bij intensief gebruik(bv. als hoofdverwarming) wordt 2 keer per jaar geadviseerd.
Sprinklerinstallaties
Een vorm van brandbeveiliging die voornamelijk door bedrijven wordt gebruikt is het gebruik van zogenaamde sprinklerinstallaties. Sprinklers bevatten een ampul dat breekt wanneer een bepaalde temperatuur wordt bereikt. Hierna gaat een sprinkler zo veel water spuiten dat de ontstane brand vrijwel direct wordt geblust. In principe gaat altijd maar één sprinkler af, maar wanneer de hitte ook andere sprinklers bereikt zullen deze uiteraard ook afgaan. Door het snelle ingrijpen wordt grote schade meestal voorkomen. Zonder sprinklers zou de schade meestal groter zijn geweest. Meer informatie vindt u op de website van de Vereniging van Sprinklerinstallateurs.
Vluchtplan
Veel mensen denken dat brand hen niet zal overkomen. Helaas is het tegendeel waar en laten de cijfers de harde waarheid zien. Brand ontstaat bij iedereen en is juist extra gevaarlijk als je er niet op voorbereid bent. Hoe kan je je voorbereiden op brand? Dat is een goede vraag. Het is moeilijk om aan te geven hoe een brand zal verlopen en hoe deze zich zal uitbreiden, althans als je hier geen verstand van hebt. Je kan je echter wel degelijk proberen voor te bereiden op een eventuele brand. Het beste kan men hiervoor een vluchtplan maken.
In zo'n plan moet men aangeven welke vluchtroutes er bestaan (deuren, ramen). Ook is het verstandig aan te geven waar de hoofdaansluitingen van gas en elektra zich bevinden. De beste vluchtplannen houden ook rekening met het feit dat de brand op een andere plaats uitbreekt dan u verwacht en daardoor de vluchtroute belemmerd. Het is verstandig een vluchtplan regelmatig te oefenen, dit zorgt ervoor dat u in geval van nood sneller de juiste vluchtroute gebruikt.
Let bij het maken van een vluchtplan verder op de volgende punten:
- Zorg dat de route loopt van boven naar beneden (rook stijgt naar boven).
- De route mag niet (af en toe) belemmerd worden door bijvoorbeeld fietsen.
- Houdt er rekening mee dat de doorgang naar de begane grond belemmerd kan worden, u kunt bijvoorbeeld uitwerpladders aanschaffen. Ook is het handig rekening te houden met het gebruik van balkons als vluchtroute.
Tot slot
Mocht u specifieke vragen hebben over de brandveiligheid in uw omgeving, dan kunt u deze meestal beantwoord krijgen via de gemeentelijke brandweer. Zij hebben vaak een speciale afdeling die zich bezighoud met (onder meer) preventie en kan u dus vaak goede adviezen geven. Succes!
« Ga terug
Laatste nieuwsvideo's
13 oktober 2024
13 oktober 2024
13 oktober 2024
12 oktober 2024