Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Rijden in winterse omstandigheden



Sommige mensen vinden het fijn als het gaat sneeuwen. Veel weggebruikers zijn echter bang voor ongelukken. En terecht. Sneeuw en ijzel zorgen immers jaarlijks voor veel botsingen. Het is daarom goed om eens te bekijken hoe u zich op de weg gedraagt bij gladheid en welke produc- ten er zijn om u zichzelf veiliger op de weg te kunnen begeven.

Anders rijden
Wanneer u moet rijden met gladheid is het goed uw gedrag hier op aan te passen. Zo kunt u beter niet te snel sturen, accelereren of heftig remmen. Ziet u aankomen dat u (wellicht) moet gaan remmen, begin hier dan op tijd mee. Zorg er voor dat u op tijd stopt en houd er rekening mee dat ook juist het laatste gedeelte van het wegdek waarop u remt glad kan zijn. Zorg ook altijd voor voldoende afstand tot de andere weggebruikers.

In de slip
Raakt u ondanks de bovengenoemde tips toch in de slip, laat dan de rem volledig los en begin daarna voorzichtig opnieuw te remmen. Blijft de auto toch in een slip, trap dan de koppeling in en blijf gewoon precies in de richting sturen die u oorspronkelijk ook bedoeld had. Gaat u recht op een obstakel af, probeer dit dan door sturen te ontwijken maar ga nooit hard op de rem staan. U kunt er in uiterste gevallen ook voor kiezen om uzelf te laten afremmen door een bergwand of een flinke hoop sneeuw.

Sneeuwkettingen
In Nederland zult u ze waarschijnlijk niet vaak nodig hebben, maar zeker op wintersport is het van belang dat u gebruik maakt van sneeuwkettingen. Leg sneeuwkettingen liever iets 'te vroeg' dan 'te laat' om. Zo voorkomt u dat uw auto halverwege opeens niet meer verder wil en u de ket- tingen dan plotseling toch moet omleggen. Let er verder op dat u door het gebruik van sneeuw- kettingen vaak wordt beperkt in uw maximumsnelheid. Op sneeuw- en ijsvrije weggedeelten moet u altijd even bekijken of het nodig is de kettingen los te maken.

Winterbanden
Winterbanden kunnen, zeker wanneer u rijdt op weggedeelten waar veel sneeuw ligt, zorgen voor extra grip en veiligheid. U heeft hierdoor minder snel kettingen nodig. Er zijn echter wel nadelen aan deze banden. Ze maken iets meer geluid dan 'normale' zomerbanden en hebben wel wat minder grip tijdens natte dagen. Het is overigens altijd nodig om alle vier de banden te vervangen door winterbanden/zomerbanden. Wanneer u bijvoorbeeld alleen de voorste banden zou vervangen, zou dit kunnen zorgen voor stabiliteitsproblemen.

Handige tips
- Zorg dat uw auto goed onderhouden is. Gebreken komen sneller naar voren door de kou.
- Vul de ruitenwisservloeistof (anti-vries) op tijd bij.
- Zorg dat uw auto en de ruiten goed sneeuw- en ijsvrij zijn.
- Zorg dat de verlichting van uw auto goed zichtbaar is en niet bedekt wordt met sneeuw.
- Zoek op tijd onderdak en houdt dekens, jassen etc gereed.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren