Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
129 files van totaal 517 km

Vuurwerk

Elk jaar wordt er rond de jaarwisseling veel overlast veroorzaakt door te vroeg afgestoken vuurwerk. Ook wordt er vaak met vuurwek gegooid. Mensen maar ook dieren zijn daar vaak bang van. Eelk jaar is er bovendien weer veel vuurwerkschade aan gebouwen, prullenbakken, containers enz. Onvoorzichtig vuurwerk afsteken kan bovendien nare ongelukken veroorzaken. De overheid heeft daarom strikte regels opgesteld om het afsteken van vuurwerk zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Verkoop
Het reguliere vuurwerk mag alleen gekocht worden op de laatste drie dagen van het jaar dat de winkels open zijn. Er geldt bovendien ook nog een leeftijdseis. Men moet minimaal 12, 16 of 18 jaar zijn om vuurwerk te kunnen kopen. De minimumleeftijd hangt af van het soort vuurwerk. Op de verpakking van het vuurwerk staat welke leeftijd de koper moet hebben. U mag niet meer dan 25 kilo vuurwerk kopen en in huis bewaren.

Indeling vuurwerkcategoriën:

 CategorieLeeftijdGebruikGevaarGeluid
 1Vanaf 12 jaarGebruik in besloten ruimte (binnenshuis)WeinigBijna geen geluid
 2Vanaf 16 jaarGebruik buitenshuis in een afgebakende plaatsWeinigLaag geluidsniveau
 3Vanaf 18 jaarGebruik buitenshuis in een grote open ruimteMiddelmatigGeluidsniveau niet schadelijk voor uw gezondheid

 
Illegaal vuurwerk is vuurwerk wat volgens de geldende regelgeving niet is toegestaan. In Nederland is het niet alleen verboden om te kopen of te verkopen, maar men mag het ook niet in bezit hebben, opslaan, vervoeren of afsteken. Het verboden vuurwerk voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving of is illegaal ingevoerd. Niet al het 'legale' vuurwerk is overigens toegestaan in Nederland. Een deel is namelijk alleen bedoeld voor professioneel gebruik.

Legaal vuurwerk herkennen
Legaal vuurwerk is wettelijk toegestaan. U kunt het herkennen aan de verpakking. Daarop moet staan:
- een goed leesbare, Nederlandstalige handleiding;
- de tekst: "Geschikt voor particulier gebruik";
- informatie over de fabrikant;
- het artikeljaar en productiejaar;
- een vermelding of afbeelding van de effecten van het vuurwerk na het afsteken.
 
Afsteken
U mag vuurwerk alleen afsteken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. U kunt een boete van € 100 krijgen als u vuurwerk afsteekt buiten deze tijden. Ook wordt uw vuurwerk in beslag genomen. Gaat u tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken of hier buiten naar kijken? Dan kunt u uw ogen beschermen met een vuurwerkbril. Als u vuurwerk afsteekt volgens de gebruiksaanwijzing heeft u weinig kans op ongelukken.

Uw gemeente kan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) overigens op bepaalde plekken een vuurwerkvrije zone instellen. Bijvoorbeeld in het centrum van de stad. Of in de buurt van ziekenhuizen, dierenopvangplaatsen en kinderboerderijen. Steekt u daar toch vuurwerk af, dan bent u strafbaar. Burgers kunnen ook vrijwillige vuurwerkvrije zones instellen. De politie handhaaft daar niet.
 
Halt
Elk jaar worden flink wat mensen betrapt op het (te vroeg) afsteken van (illegaal) vuurwerk. Met name jongeren blijken de regels aan hun laars te lappen. Het (te vroeg) afsteken van (illegaal) vuurwerk heeft echter consequenties. Wanneer je minderjarig bent en door politie wordt aangehouden omdat je één van de regels overtreedt, word je naar Bureau Halt gestuurd.

Bij Halt krijg je een werk- en/of leerstraf en moet je de eventuele schade vergoeden. Het doel van Bureau Halt is door middel van deze aanpak jongeren bewust te maken van hun daden, zodat ze in de toekomst niet weer in de fout gaan. Wie ouder is dan 18 jaar en aangehouden wordt voor het overtreden van één van de regels, krijgt een proces-verbaal.

Voor de volgende vuurwerkovertredingen kun je een Halt-straf krijgen:
- het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijd;
- het bezit van consumentenvuurwerk tot 50 kilo buiten de periode dat je vuurwerk mag kopen of afsteken;
- het bezit van o.a. lichter professioneel vuurwerk tot 25 kg;
- strafbaar baldadig gedrag met vuurwerk.

Melden
U kunt overlast van (te vroeg) afgestoken vuurwerk melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Als u denkt dat ergens illegaal vuurwerk wordt opgeslagen of verkocht, kunt u dit melden bij de politie. Dit kan via telefoonnummer 0900-8844. U kunt dit ook anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

Meer informatie vindt u op de site van de Rijksoverheid: klik hier.


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren