Weerbericht:
Vannacht af en toe regen, overdag zonnige perioden maar koel
Verkeersinformatie:
Geen files

Kinderen maken kennis met remweg auto's

Toegevoegd: 24-09-2009, 14.40 uur

De video wordt ingeladen...

Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De leerlingen van diverse Middelburgse basisscholen hebben vandaag kennis gemaakt met de remweg die auto's hebben als ze plotseling moeten stoppen wanneer ze 30 of 50 kilometer per uur rijden.


De gemeente Middelburg heeft de afgelopen veel wijken omgetoverd tot 30-kilometerzone. Dat is gedaan vanwege de veiligheid. Veel mensen weten echter niet hoeveel verschil het maakt of er een noodstop gemaakt moet worden bij 30 of bij 50 kilometer per uur. Een grote groep Middelburgse kinderen weet dat sinds vandaag in ieder geval wel.

Op de Ampéreweg op industrieterrein Arnestein in Middelburg had de gemeente samen met Veilig Verkeer Nederland, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), de politie en Verkeersschool Rinie Vaane een remwegparcours opgezet. Rij-instructeur Mark Vaane liet de schoolklassen zien wat er gebeurt tijdens een noodstop van een auto. Een grote knuffel was op de weg gezet om te laten zien hoe een aanrijding met een kind er uit zou zien.

Tijdens meerdere noodstops konden de kinderen zien welke invloed snelheid en tijd hebben op het wel of niet veroorzaken van een botsing. Rondom de remwegdemonstratie werd er ook voorlichting gegeven.

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat het aantal slachtoffers met ruim 70% is gedaald op wegen die zijn ingericht als 30km-zone. Vooral fietsers en overstekende voetgangers waren nog al eens het slachtoffer. Het aantal slachtoffers is dus door het invoeren van 30km-zones fors gedaald en dat is een mooi resultaat.

De gemeente Middelburg hoopt natuurlijk dat ook daar het aantal slachtoffers verder afneemt en daarom worden regelmatig verkeersveiligheidslessen georganiseerd voor de jeugd. De remwegtest is er daar dus één van.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jan (25-9-2009 om 05:37)
Het is natuurlijk leuk dat ze dat leren.Maar volgens mij hebben ze er weinig aan. Op de dauwedaalselaan staan op dit moment 2 meetpalen.Ik heb gezien dat ze een snelheid van 70 aangaven een bus van connexion 52 km scooters met 60 km. Moeten kinders daar rekening mee houden? Gr. Jan
Isdnh (24-9-2009 om 23:51)
Goed werk! Waar kan ik zo'n geel hesje krijgen ???
Johan (24-9-2009 om 22:36)
Mark en Rieni, Goed deze voorlichting aan leerkracten en kinderen van de basisschool. doeltreffend en leerzaam.
Jaap vergeer (24-9-2009 om 20:43)
De SWOV rekent weer lekker naar zich toe. Het aantal dodelijke slachtoffers is juist in 30 km zones toegenomen omdat mensen zich er TE veilig wanen. deelnemen aan het verkeer is werk en vraagt van iedereen op straat de volle aandacht.
Matthijs (24-9-2009 om 15:32)
Het is wel erg kort door de bocht on te zeggen dat er 70% minder slachtoffers zijn enkel en alleen omdat er een 30 zone is aangelegd. Want in nog geen 10% van ALLE ongevallen is snelheid de oorzaak. Voorrangsfouten en onoplettendheid zijn nog altijd de grootste ongeluk veroorzakers.
Cookie-instellingen beheren