Weerbericht:
Meest droog. Maandagavond regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Onderscheidingen voor redden verkeersslachtoffers

Toegevoegd: 10-03-2005, 17.40 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
SINT-MAARTENSDIJK - Met veel lovende woorden overhandigde burgemeester W. Nuis van Tholen gisteravond onderscheidingen aan zes mensen, die vorig jaar verkeersslachtoffers uit het water hebben gered. Eén slachtoffer had het zonder de hulp zelfs wellicht niet overleefd.


De burgemeester gaf de onderscheidingen op verzoek van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. De organisatie, die al sinds 1767 bestaat, heeft als doel ‘het bevorderen van alles dat kan strekken ter voorkoming van verdrinken.’ Vijf van de redders, H. Geilings-van Ginneken, E. van Doeselaar, A. van der Rest, F. Boegem en Z. van Kaam-van Denderen, kregen een medaille. Die bestaat al sinds de oprichting van de maatschappij en is daarmee de oudste medaille die nog in Nederland wordt uitgereikt.

Op 1 mei 2004 zorgde de groep van vijf ervoor dat de zeventienjarige L. van der Aa van de verdrinkingsdood werd gered. De auto waarin zij zat, bestuurd door haar vriend R. van Vossen, kwam na een ongeluk in Sint-Maartensdijk op de kop in het water terecht. Het meisje kwam klem te zitten onder het voertuig, met haar hoofd onder water. Het groepje takelde de auto omhoog, met behulp van spanbanden en een tractor en haalde het slachtoffer uit het water. H. Geilings-van Ginneken gaf Van der Aa een hartmassage en mond-op-mondbeademing, tot de traumahelikopter aankwam. Die bracht haar in kritieke toestand naar het ziekenhuis. Van der Aa overleefde het ongeval en maakt het weer goed.

Klompen uit
De zesde die een onderscheiding kreeg, was A. Klippel. Hij redde op 1 mei vorig jaar de 84-jarige B. Douw uit zijn auto, toen die op de Broekseweg tussen Sint-Annaland en Oud-Vossemeer door gladheid in het kanaal terechtkwam. Nuis: ,,Toen Klippel daar aankwam, zeiden de omstanders dat de duikploeg al onderweg was. Nu kun je twee dingen doen in zo’n geval: wachten tot die duikploeg er is, of zelf iets doen. Gelukkig deed Klippel het laatste, trok zijn klompen uit en haalde meneer uit de auto. Toen de ambulance arriveerde, bleek gelukkig dat er al geen maatregelen meer nodig waren.“ Omdat het ongeval van Douw minder ernstig was dan dat waarbij Van der Aa werd gered, kreeg Klippel een eervolle vermelding per brief in plaats van een medaille. De burgemeester gaf hem, als blijk van waardering, een gemeentelijke oorkonde.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren