Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 19 km

Grote drukte KNRM Neeltje Jans

Toegevoegd: 05-06-2011, 17.06 uur
De reddingboot Koopmansdank in actie.
De reddingboot Koopmansdank in actie.
© Foto: KNRM Neeltje Jans
Door: Roland de Jong

NEELTJE JANS - De wind en het mooie weer zorgden gisteren voor een druk dagje op het KNRM-station Neeltje Jans.

Om kwart voor twaalf in de ochtend verscheen er op de piepers: prioriteit 1, zwemmer in de problemen. Het ging om een melding voor de Harder op de Oosterschelde. Net vertrokken kwam het bericht dat de melding was ingetrokken. Het ging om de melding van de duiker in problemen bij Burgh-Haamstede die erg mee bleek te vallen.


Om even voor half één kwam de melding van een vaartuig aan de grond. Ook hiervoor moest worden uitgevaren met de hoogste prioriteit. Dit maal ging het om een oproep voor de reddingboot Koopmansdank op de Noordzee ter hoogte van de Bollen van het Nieuwe Zand.

Aangekomen bij het Belgische Jacht 'Bura' uit Brasschaat, met 5 personen aan boord, bleek hulp niet meer noodzakelijk. De bemanning van de reddingboot heeft voor het “hoog en droog” zittende jacht een anker uitgezet en afgesproken dat de zeilbemanning het klusje zelf zou klaren bij hoogwater, enkele uren later.

Net terug op station volgde even later om kwart voor drie de oproep: Jongetje vermist, prio 1 voor de Koopmansdank. Het ging om een melding voor het strand van Neeltje Jans. Gezien de stroming van het opkomende water werd besloten zowel met de Koomansdank als de Harder te gaan zoeken.

De KNRM kreeg ondersteuning van boten van de strandreddingsbrigades Westenschouwen en Vrouwenpolder. Tevens werd er een beroep gedaan op de SAR-helikopter van Koksijde (B). Voordat deze er was, werd het jongetje echter weer teruggevonden door de reddingsbrigade.

Om bijna kwart over vijf kwam weer een melding binnen voor station Neeltje Jans. Onder prioriteit 2 was de reddingboot nodig voor het inmiddels bekende jacht 'Bura' op de Bollen van het Nieuwe Zand. Het zeiljacht was keurig van de plaat afgekomen maar had even later een lijn in de schroef gekregen en dreef hulpeloos rond. De Koopmansdank heeft het kajuitzeiljacht opgepikt en veilig bij de steiger van de Roompotsluis afgeleverd.

De dag was voor de redders echter nog niet ten einde: tegen elf uur kwam er weer een oproep binnen voor de Koopmansdank. Dit keer ging het om een spoedoproep voor een vaartuig met motor- of stuurproblemen. Het bleek te gaan om het 12 meter lange kajuitzeiljacht de 'Heineken' met 3 man aan boord. Het jacht dobberde met motorpech op de Noordzee in de buurt van de OG3-boei.

De schipper van het zeiljacht gaf aan dat hij naar Neeltje Jans wilde zeilen, maar gezien wind en stroming was dat onverstandig en werd gekozen voor Vlissingen. Dat hield in dat er geen werk was voor de Koopmansdank en gaf na overleg de klus over aan de reddingboot Uly van het collegastation in Westkapelle


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren