Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Deurwaarders onvoldoende beschermd

Toegevoegd: 27-12-2011, 17.44 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Gerechtsdeurwaarderskantoren beschermen hun medewerkers niet goed genoeg tegen agressie en geweld.  In 2011 was 92% van alle gerechtsdeurwaarders slachtoffer was van agressie en geweld.

Meer dan de helft van de onderzochte kantoren inventariseert de risico’s van agressie onvoldoende. Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie bij dertig van de honderdzestig organisaties. Het merendeel heeft geen interne afspraken hoe met agressie en geweld om te gaan. Ook zijn er geen afspraken over het opvangen van medewerkers na incidenten.


Zo’n 90 procent van de organisaties neemt volgens de inspectie niet genoeg maatregelen. In september bleek uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken dat 92 procent van de gerechtsdeurwaarders te maken heeft met agressie en geweld. Het is dan ook opvallend dat er vaak onvoldoende beleid wordt gemaakt. De Arbeidsinspectie heeft de gerechtsdeurwaarders die tekort schieten opgedragen binnen enkele maanden alsnog aan hun verplichtingen te voldoen.

De inspecties laten zien dat het vooral gaat om verbale agressie, zoals schelden, beledigen, bedreigen en intimideren. Medewerkers van gerechtsdeurwaarderskantoren melden incidenten lang niet altijd. Zij hebben vaak het idee dat agressie nu eenmaal bij hun werk hoort. Het is volgens de inspectie echter van groot belang dat alle incidenten worden geregistreerd en geanalyseerd, om het beleid en de maatregelen te kunnen afstemmen op de praktijk.

Het doen van aangifte bij de politie blijkt bovendien vaak ook lastig te zijn. Veel (kleinere) politiebureaus zijn gesloten of niet bemand. Bij de bureaus die geopend zijn is het druk en duurt het erg lang voordat men daadwerkelijk aangifte kan doen. Medewerkers gaven aan dat de politie, om diverse redenen, de aangifte niet opneemt. Er is een zaak bekend waarbij door een rechter aangegeven werd dat agressie en geweld bij het beroep van gerechtsdeurwaarder hoort en dat de gerechtsdeurwaarder in kwestie dit had moeten weten. Zulke uitspraken werken het doen van aangifte, volgens de gerechtsdeurwaarders, niet in de hand.
 
De beroepsorganisatie van deurwaarders, de KBvG, zal de resultaten van het inspectieproject onder de aandacht van haar leden brengen en hen stimuleren extra maatregelen te nemen. De gerechtsdeurwaarders kunnen bij de te nemen maatregelen gebruikmaken van een elfstappenplan dat de Arbeidsinspectie heeft ontwikkeld.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mar (1-1-2012 om 19:45)
Nou Pappie, je weet zelf misschien toch wel de reden voor die afwijzing? Het schiet toch niet op om zo boos te reageren op mensen die iets anders denken dan jij? Get a life zeg je. Doe dat zelf dan ook.
Geen deurwaarder nodig (1-1-2012 om 19:34)
Pappie: ipv hier te zeuren zou je beter je tijd steken in werk zoeken. Iedere dagstaan er vacature's hier op zeelandnet of is dat niet goed genoeg voor je? Je gaat mij niet vertellen dat je elke keer afgewezen word, misschien zelf teveel eisen??
Pappie (1-1-2012 om 18:47)
Iets aan de hand?te veel eigendom? laat me me niet lachen! simpel houten tafeltje bankstel van de stort,tvtje van jaar 0 matras op de grond geen auto een ouwe komputer, er zitten inmiddels bijna 2 miljoen mensen in de shit trek je ogen,open iedere baan word afgewezen.>pff get a life mensen.
Mar (1-1-2012 om 16:29)
Deurwaarders worden GESTUURD hoor; beter word je boos op degene die hen stuurt!
Denk er anders over (1-1-2012 om 15:55)
Ik heb geen deurwaarder nodig ben het met jou eens hoor.Maak mij niets wijs over 3 jaar als je het dan nog niet krijg is er echt iets aan de hand. Misschien dan teveel eigendom.Werk al meer dan 40 jaar ,wil ook wel een grotere auto,een mooier eigen huis,maar ja heb geen schulden en dus geen geloop
Pappie (1-1-2012 om 15:43)
@denk er anders over,wat een geklets in de ruimte van jou je weet helemaal niet waar je het over hebt,op te grote voet geleefd,waar slaat dit op.als je een sociale uitkering aanvraagd en deze na 3 jaar nog niet krijgt toegekend,hoe moet je dan leven??? Denk daar dan maar eens over na.
Cookie-instellingen beheren