Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 33 km

Grof taalgebruik tegen agenten

Toegevoegd: 14-07-2013, 13.36 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - In Goes en Renesse vond afgelopen nacht een tweetal incidenten plaats waarbij agenten in functie grof taalgebruik naar het hoofd werd geslingerd.


Op de Bergweg in Goes zagen agenten dat een 24-jarige man uit de gemeente Goes zich vreemd gedroeg. In zijn buurt stond een blik bier en ook een 23-jarige man uit Heinkenszand kwam aangelopen met een blik bier in de hand.

De 24-jarige man kon geen identiteitsbewijs tonen en gaf een valse identiteit op. De man krijgt een proces-verbaal voor het nuttigen van alcohol op straat, het niet tonen van een identiteitsbewijs en het geven van een valse identiteit. De man schold één van de politieagenten uit in grof taalgebruik. Hij is daarvoor aangehouden, overgebracht naar Torentijd en daarna weer in vrijheid gesteld. De politieagent doet aangifte tegen hem.

In Renesse werden agenten op de Hogezoom aangesproken door een 19-jarige man uit Zwijndrecht. Eerder die nacht had hij meer dan de toegestane hoeveelheid verdovende middelen bij zich die waren ingenomen.

De man werd door zijn vrienden meegenomen maar riep tijdens het weglopen enkele grove verwensingen naar het hoofd van de politieagenten. De man is daarvoor aangehouden en na verhoor weer in vrijheid gesteld. De politieagent doet aangifte tegen hem.

In dit geval was er sprake van belediging. De politie tolereert geen verbaal of fysiek geweld tegen politiemensen, hulpverleners en overheidspersoneel en treedt er streng tegen op. Bij agressie en geweld tegen politieambtenaren staat de politie pal achter haar medewerkers. De dader wordt niet alleen strafrechtelijk, maar ook financieel aangepakt voor het veroorzaken van schade.

Met het Openbaar Ministerie is afgesproken dat de strafeis bij geweld tegen politiemensen en andere personen met een publieke taak altijd wordt verhoogd. Verdachten worden gelijk aangehouden. De politie registreert alle incidenten met agressie en geweld. Zij doet altijd direct aangifte.

Het Openbaar Ministerie brengt de dader zo snel mogelijk voor de rechter en eist driemaal zo hoge straffen. Daarbij kan het Openbaar Ministerie snelrecht of supersnelrecht toepassen. Bij snelrecht vindt de rechtszaak tegen de verdachte binnen veertien dagen na het incident plaats, bij supersnelrecht binnen drie dagen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Piet (15-7-2013 om 09:18)
Terecht dat deze mannen gelijk worden aangehouden.Ben het verder helemaal eens met Francois. Echter, van de harde aanpak ben ik nog niet helemaal overtuigd... Als ze (super)snelrecht gebruiken, laat ze dan vastzitten tot de uitspraak i.p.v. in vrijheid stellen. Dat schrikt pas écht af.
PETER (15-7-2013 om 08:54)
Gert jan, ik ben het met je eens, de politie denkt dat ze alles kunnen zeggen tegen een burger, daar zouden ze bij een oplieding eens beter les in moeten krijgen om eens beleefd te zijn tegen de mensen. dan krijgen ze messchien een beetje respect terug.
1312 (15-7-2013 om 06:44)
Sinds wanneer moet een agent aangiften doen , kunnen ze niet gewoon boetes schrijven?
Piet (15-7-2013 om 00:03)
@Francois Aangifte is een verzoek tot vervolging
R (14-7-2013 om 19:52)
Schelden doet geen zeer
Francois (14-7-2013 om 17:10)
Duidelijk verhaal en niet meer dan terecht, maar waarom aangifte? Ambtsedig verbaal met verzoek tot vervolging door de officier van justitie is toch voldoende? Dat scheelt weer een collega die de aangifte opneemt.
Cookie-instellingen beheren