Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 20 km

Eis celstraf wegens bijstandsfraude

Toegevoegd: 19-01-2015, 19.41 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Iemand die in de bijstand komt moet bij de sociale dienst van de gemeente alles opgeven wat er aan contant geld in huis is en alle spaarbankboekjes en bank/girorekeningen. Een 46-jarige vrouw uit Vlissingen had dat niet gedaan en dus stond ze maandag voor het hekje van de rechtbank in Middelburg voor zoals dat populair heet: bijstandsfraude.

Op haar bank/girorekening stond een bedrag van in totaal 29.121 euro. En omdat ze de herkomst van nog eens 12.000 euro niet kon bewijzen ook nog eens witwassen. Bedragen die ze dus niet had opgegeven. Het ging om de periode december 2007 t/m januari 2011. Voor de officier van justitie reden om de rechtbank te verzoeken haar een voorwaardelijke celstraf van vier maanden op teleggen en in beslaggenomen 31.664 euro verbeurd te verklaren.

Overigens werd de zaak aangehouden om een psycholoog te laten onderzoeken of de vrouw ten tijde van de vermeende fraude daarvoor verantwoordelijk kon worden gehouden vanwege haar verleden. De zaak kwam in 2010 aan het rollen toen haar zoon betrokken leek te zijn geweest bij een overval. Er volgde een huiszoeking en in de woning van de vrouw werd 12.000 euro in contant geld gevonden.

Volgens de vrouw had ze dat gekregen van haar ex-man, 'voor de kinderen'.  Een bewijs was daar niet voor. Bij controle van de bank- en girorekening bleek er een bedrag van 29.000 euro op te staan. Dat was volgens de vrouw allemaal bij elkaar gesprokkeld van de toeslagen die ze kreeg. Huurtoeslag, kinderbijslag, etc. Omdat ze heel zuinig had geleefd was dat mogelijk geweest, betoogde ze. Wanneer de zaak verder wordt behandeld is nog niet bekend.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
piet (20-1-2015 om 22:23)
Toch grappig dat iedereen altijd zijn/haar oordeel klaar heeft liggen op basis van een kort verhaal. Helaas blijkt in werkelijkheid dat er veel meer aan de hand is dan dat er wordt verteld. We weten nooit wat de beweegreden van deze vrouw is geweest en wat de exacte waarheid is.
mar (20-1-2015 om 09:12)
zelfs de hoogte van spaarrekeningen e.d. is bekend bij de belastingdienst, als je zoveel geld kunt sparen als je in de bijstand zit, hoelang zit ze daar dan al in. Nou het geld is er om alles terug te betalen. Nu kan ze echt naar de bijstand als dat is terugbetaald. Of toch maar gaan werken?
wim (20-1-2015 om 07:26)
Hoe is het mogelijk om dat vier jaar als kinderbijslag en huurtoeslag bij elkaar te sparen het gevolg zal het ware bewijzen wat de werkelijk is, het is niet logisch zulke bedragen niet kan aangeven waar het van Daan komt
Jan (19-1-2015 om 20:08)
Nog zuiniger leven met een bijstand uitkering? Zou graag in de leer bij haar gaan!
Mark (19-1-2015 om 19:55)
kunstig ken veel mensen die nauwelijks rond kunnen komen Moet ze me toch eens uitleggen hoe ze dat doet
Cookie-instellingen beheren