Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 21 km

Bemanning kotter opgepakt na poging doodslag

Toegevoegd: 30-08-2017, 10.49 uur
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - In de haven van Vlissingen is dinsdag de bemanning van een Nederlandse pulskotter aangehouden omdat zij op volle zee visserijinspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en medewerkers van de Rijksrederij in gevaar zouden hebben gebracht. Dat meldt de NVWA.


Tijdens een kustwachtcontrole waren 3 NVWA-inspecteurs ‘s nachts in een speciale rubberboot vanaf het kustwachtvaartuig Barend Biesheuvel naar de kotter gevaren. De kotter reageerde niet op oproepen van de inspecteurs. Toen de inspecteurs vervolgens langszij voeren, haalde de schipper plotseling zijn netten op.

De rubberboot met daarop de inspecteurs en medewerkers van de Rijksrederij raakte verstrikt in de netten en werd grotendeels onder water getrokken. Hierna zijn de NVWA-inspecteurs aan boord van de kotter geklommen om deze alsnog te laten stoppen.

Aan boord constateerden de inspecteurs dat de kotter gebruik maakte van zogeheten binnenkuilen. “Dat zijn netten met een kleinere maaswijdte dan toegestaan, die in legale netten worden gehangen. Doordat de verschillende netten over elkaar komen te liggen, kunnen kleine vissen met geen mogelijkheid ontsnappen. Jonge vissen moeten kunnen ontsnappen om schade aan het visbestand te voorkomen”, zo legt de NVWA uit.

De inspecteurs namen de illegale netten en de vis die ermee was gevangen in beslag. “Dat betekent dat de visser de netten en de vis aan boord moet houden totdat de kotter lost in een haven. Maar de schipper gooide de inbeslag genomen netten en vis op volle zee overboord. Daarop is de kotter opgebracht naar de haven van Vlissingen”, aldus de NVWA.

De NVWA maakt proces-verbaal op van de verschillende visserij-overtredingen. Ook wordt er rapportage opgemaakt voor het niet voldoen aan de voorwaarden van de pulsvergunning. Volgens de NVWA, die aangifte heeft gedaan, ging het om een poging tot doodslag.

In de Vlissingse haven heeft de politie de 8 bemanningsleden van de kotter aangehouden. Zij zijn overgebracht naar een politiebureau en zijn in verzekering gesteld.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ron (30-8-2017 om 17:07)
Ambtenaren.... tuurlijk! Er word totaal niet met de netten gevist, 1 groot verhaal om de vissers nog meer de kop in te drukken. Die netten mogen en doen ze niet. Een rubberboot zie je niet op de radar.... mafkezen zijn het! Als visser
Peter de Quaack (30-8-2017 om 14:37)
Ambtenaren zijn in algemeenheid de meest botte mensen met emphatie van een krokodil. Dit is een trend aan het worden in Nederland. Waar men vroeger als Ambtenaar respect kreeg, waar men vroeger gewoon een goed gesprek kon voeren draait het tegenwoordig enkel om geld vergaren. Burgers, bedrijven het leven zuur maken, mensen in de vernieling helpen. Zoals bij het eierschandaal gewoon een hele branche om zeep helpen. Ambtenaren hebben maar 1 taak, hoeven niet meer na te denken en voeren enkel uit wat het protocol voor schrijft. Dat dit gaat escaleren is hier een voorbeeld van. De overheid heeft het er zelf naar gemaakt. Verhaal heeft altijd 2 kanten behalve in een dictatuur. Alsof mensen moedwillig ambtenaren van het leven willen beroven?
Peet (30-8-2017 om 12:48)
Ongelofelijk war een opgefokte vissers, BAH ! 1 jaar cel en vergunning intrekken en boot in beslag nemen... Die gasten denk dat ze alles maar mogen en de zee van hun is.. Geld verdienen door de natuur te misbruiken op illegale manier... Keihard pakken, maar onze justitie kennende word het een werk-strafje van 20 uur waarschijnlijk pfff
Vlissinger (30-8-2017 om 12:38)
poging tot doodslag... HAHAHA om je rot te lachen, ga dan niet in een RUBBER boot varen stelletje apen!! wat een klungels zeg.
tonnie (30-8-2017 om 12:11)
Je reinste Wild West. Ook op een boot heb je je aan de wet te houden. En hebben ze nog nooit gehoord van "Gij zult niet doden"? Wat een griezels.
Dingelus (30-8-2017 om 12:06)
Het was s,nachts dus dan is het donker op water kan me voorstellen dat je dan zo een rubberbootje over het hoofd ziet. Mensen die bij nacht en ontij in de weer zijn om de onkosten op te draaien, en de economie draaiend proberen te houden overheid doe je best maak het naar de kloten.
Cookie-instellingen beheren