Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
31 files van totaal 112 km

Mysterieuze rookpluimen uit bord in Sint Philipsland

Toegevoegd: 06-11-2006, 21.56 uur
Door: Jan-Willem Kempeneers [HVZeeland.nl]

SINT PHILIPSLAND - De Officier van Dienst van brandweer Tholen kreeg maandagmiddag 6 november een bijzondere melding te verwerken.

Officier van Dienst Arco Kunst werd gevraagd om een kijkje te gaan nemen aan de Wilhelminastraat te Sint Philipsland waar buurtbewoners zich ongerust maakten over een rokend verkeersbord. Al enige tijd kwamen rookpluimen tussen de stoeptegels omhoog, naast een paal waarop een bord bevestigd was. In september is dit bord geplaatst om hondenbezitters duidelijk te maken dat het niet gewenst is dat hun viervoeters hun behoefte op de stoep doen.


Een voorbijganger had de brandweer gebeld om te vragen of zij een kijkje konden nemen bij het verkeersbord, omdat de buurtbewoners bang waren voor bijvoorbeeld een gaslek. Toen de Thoolse Officier van Dienst poolshoogte had genomen kon hij constateren dat het géén gaslek, maar waarschijnlijk een zware kortsluiting betrof. De paal van het verkeersbord zou mogelijk onder spanning staan omdat deze op een elektriciteitskabel stond. Hierop werden nutsbedrijf Delta en de buitendienst van de gemeente Tholen op de hoogte gesteld.

Om te voorkomen dat schoolgaande kinderen de paal aan zouden raken, werd de stoep ter hoogte van de paal met pionnen en lint afgezet. Toen nutsbedrijf Delta ter plaatse was werd al snel duidelijk dat de paal inderdaad een kortsluiting veroorzaakte. Waarschijnlijk is bij het boren van het gat de mantel van de elektriciteitskabel geraakt. Dat de paal pas na twee maanden sluiting maakt is waarschijnlijk te wijten aan jongelui die de paal als klimrek gebruiken. Door het bewegen van de paal kan deze steeds verder door de mantel van de kabel heendringen, om tenslotte de kern te bereiken en kortsluiting te veroorzaken.

Nadat de medewerkers van Delta tijdelijk de spanning van de kabel hadden gehaald, kon het verkeersbord verwijdert worden. Vervolgens werd een gat gegraven, waarna de kabel bloot kwam te liggen. Duidelijk was te zien dat deze inderdaad beschadigd was. Omdat de betreffende kabel onderdeel was van een zogeheten wijkcentrum werd tijdelijk een aggregaat op dit wijkcentrum aangesloten. Als deze maatregel niet zou worden genomen, bestond de kans dat heel Sint Philipsland enige tijd zonder kabeltelevisie, internet en telefonie zou zitten.

De beschadigde kabel werd door de medewerkers van Delta gerepareerd, waarna omstreeks half vier de spanning weer op de kabel kon.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren