Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
23 files van totaal 73 km

Hulpdiensten werken samen bij grote oefening Zierikzee

Toegevoegd: 08-11-2006, 13.31 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant

ZIERIKZEE - Het is zeker niet de goedkoopste manier van oefenen, maar daar heeft T. Schipper van de brandweer Zierikzee even geen boodschap aan. Schouwen-Duiveland kent een druk busverkeer, met scholieren en toeristen. Een ongeluk op deze schaal is daarom zeker niet ondenkbaar, verklaart hij de keuze van zijn scenario.


Vier auto’s, een touringcar en alle denkbare hulpdiensten waren gisteravond ingeschakeld voor een grootschalige oefening in Zierikzee.

Doel was te zien of tussen alle betrokken geledingen in een dergelijke situatie goed wordt samengewerkt. „Eigenlijk kon het niet beter“, concludeerde algeheel oefenleider Schipper euforisch na afloop. „Er is rustig gewerkt, goed gewerkt, zelfs de communicatie verliep zoals het moet. Kortom: iedereen is het er over eens dat het een zeer geslaagde oefening is geweest. Dit klopte gewoon van A tot Z!“

Hartaanval
Het ongeluk was geënsceneerd op de Laan van Saint Hilaire. Een halfvolle bus is onderweg naar de Efteling. Nadat de chauffeur vanaf de rotonde de weg oprijdt, krijgt hij een hartaanval en belandt hij op de verkeerde weghelft. Een tegemoetkomende automobilist wijkt uit en stuurt de greppel in. Een andere wagen kan de bus niet meer ontwijken en belandt op z’n kop op de rijbaan. Even verderop botsen twee andere auto’s door een mislukte uitwijkmanoeuvre eveneens op elkaar. In de ravage vallen meerdere slachtoffers. Direct na aankomst van de brandweer neemt de bevelvoerder van de post Zierikzee poolshoogte en slaat hij groot alarm. De enige juiste beslissing, aldus Schipper, omdat één team zo'n ongeluk nooit aan kan. Het korps Dreischor wordt ingeschakeld, evenals de geneeskundige teams (GHOR) van de Oosterschelderegio. Ter plekke wordt een tent opgezet voor de eerste opvang van slachtoffers. Die worden daarna al dan niet afgevoerd naar het ziekenhuis. Politie, medische hulpverleners en brandweer vormen één commandoteam voor een gezamenlijke coördinatie.

Prioriteiten
De hele oefening draait hoofdzakelijk om het stellen van de juiste prioriteiten, legt Schipper uit. De slachtoffers in de bus zijn er relatief minder slecht aan toe dan de inzittenden van de vier betrokken auto’s. Het doet hem deugd dat de manschappen van Zierikzee en Dreischor zich in eerste instantie niet druk maken om de afgesloten bus. Pas drie kwartier na de melding worden van buitenaf de elektrische deuren geopend en ontfermen de hulpverleners zich over de buspassagiers, onder wie een zwangere vrouw.

Even na negen uur zat de oefening er op. Een uur later was alles weer ingepakt en opgeruimd. „Zelfs dat ging in perfecte samenwerking“, aldus de tevreden oefenleider.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren