Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

RIVM: 'Stook vandaag geen hout in Zeeland'

Toegevoegd: 06-02-2020, 15.07 uur
RIVM: 'Stook vandaag geen hout in Zeeland'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen om vandaag in de provincies Zeeland en Noord-Brabant geen hout te stoken.


Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de vrijgekomen rook zal blijven hangen. "Door niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en (geur)hinder bij uzelf en in uw omgeving", zo legt het RIVM uit, dat vanmiddag een speciaal 'stookalert' heeft afgekondigd.

"Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook", aldus het RIVM.

Naar verwachting blijven de weersomstandigheden tot na middernacht ongunstig. Daarna lijkt geleidelijk een zuidoostelijke stroming op gang te komen. Het RIVM: "De windsnelheid neemt dan toe waardoor de rook zich meer verspreidt. Hierdoor verbetert de luchtkwaliteit."


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
TT (7-2-2020 om 14:53)
De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Veel van de reacties zullen wel van de genoemde doelgroepen afkomen zeker ? Of misschien wel juist niet ? Komen ze misschien van lui die (nog steeds) hun kop in het zand steken ? Grappen maken, andere dingen erbij slepen, ontkennen. De groepen die genoemd worden zijn mensen die wel degelijk erg last van de rook kunnen ervaren op dagen zoals deze. Je kunt toch gewoon rekening houden met elkaar en elkaar respecteren, zonder cynische opmerkingen te maken en/of de ernst van de zaak te bagatelliseren. ( https://www.woorden.org/woord/bagatelliseren) Er is namelijk wel degelijk iets aan de hand wereldwijd hé.
Henk Hopjes (7-2-2020 om 13:31)
@Jan: benzeen (en andere PAK's) komt vrij bij de verbranding van hout. Dat is de aard van chemische reacties, dat stoffen veranderen. @Zomaar: mijn gasleiding doet het nog uitstekend en pelletkachels zijn niet verboden. En je mag bij Marloes onder de douche.
willem (7-2-2020 om 10:41)
waar ik last van heb? stationair draaiende dieselmotoren, terwijl de eigenaar de ruiten schoonmaakt. en dat met 4--6 auto's tegelijk. geen wind dus die gassen blijven hangen--daar wordt niets over gezegd.
W.S.M. ( Tim ) Fakkeldij (6-2-2020 om 23:10)
Gelukkig stook ik nog steenkool, daar zegt het RIVM niets over.
een inwoner (6-2-2020 om 22:21)
Is echt geen loze waarschuwing. .Ik had veel last van vreselyke stank van houtkachels.toen ik buiten kwam ..Was erg benauwd
Markus Gulagius (6-2-2020 om 21:01)
Maar DOW en uitlaatgassen geen Probleem ????
Cookie-instellingen beheren