Weerbericht:
Sluierwolken, in het noorden kans op een mistbank, overdag zonnig.
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Risico natuurbrand: Extra alertheid geboden

Toegevoegd: 28-03-2020, 18.41 uur
Mocht er onverhoopt toch brand uitbreken? Meld dit dan zo snel mogelijk via 112!
Mocht er onverhoopt toch brand uitbreken? Meld dit dan zo snel mogelijk via 112!
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Er is sinds vandaag een verhoogde kans op natuurbranden en daarom geldt vanaf nu fase 2: extra alertheid geboden. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).

Eerder deze week maakte de brandweer al duidelijk dat de natuurgebieden steeds droger werden. Nu is het uitbreidingsrisico van natuurbranden dus verder verhoogd. Bij de nu geldende fase 2 voeren de natuurbeheerders volgens de VRZ extra controles uit en wordt inwoners en recreanten gevraagd extra alert te zijn op het ontstaan van brand.

Mocht er onverhoopt toch brand uitbreken? Meld dit dan zo snel mogelijk via 112. Tips om een natuurbrand te voorkomen? "Gooi sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee. Denk ook aan kolen van de barbecue of opgehoopt tuinafval (broei), en parkeer uw auto (met hete katalysator) niet in hoog en droog gras", zo adviseert de Veiligheidsregio.

In Zeeland zijn overigens verschillende brandrisicogebieden. Het gaat volgens de Veiligheidsregio Zeeland onder meer om de Kop van Schouwen, de Schotsman, de Manteling Walcheren, het Axelsche Bos en het Waterwingebied Sint Jansteen. In de duinen bij Burgh-Haamstede staat een meetstation dat de hulpdiensten een actueel beeld geeft van de droogte in het gebied: de zogeheten droogte-index. Aan de hand van deze index wordt bepaald in welke fase de provincie zit.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
@ Piet (30-3-2020 om 08:46)
Veel gebieden die aangegeven worden liggen niet hoger, dus dat gaat niet helemaal op
Piet Cijsouw (29-3-2020 om 14:03)
Ja hoor, op hoger gelegen plekken kan uitgedroogde vegetatie gemakkelijk vlamvatten door peuk of schittering van b.v. glas.
Boer henk (29-3-2020 om 13:14)
....overal staat 't land van boeren vol met plassen... Kan iemand mij dit dan uitleggen?