Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
17 files van totaal 63 km

Zeer grote brand landbouwschuur Philippine

Toegevoegd: 25-11-2020, 01.54 uur - Update: 25-11-2020, 04.20 uur
Door: Roland de Jong

PHILIPPINE - Aan de Kleine Stelledijk in Philippine is vannacht een uitslaande brand uitgebroken in een grote landbouwschuur. Door de brandweer is opgeschaald naar zeer grote brand.

De eerste melding van de brand kwam rond 01.30 uur binnen. Eén van de buren zou een rode gloed hebben gezien bij de loods en vervolgens poolshoogte zijn gaan nemen. Ter plekke bleek de schuur in brand te staan. Vrijwel direct na de melding werd opgeschaald naar middelbrand. De landbouwschuur stond al snel volledig in brand.  Daarom werd omstreeks 01.50 uur opgeschaald naar zeer grote brand zodat nog veel meer brandweerwagens ter plekke kwamen.

Volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) is de schuur circa 5.500m2 groot en gevuld met hooi. Het dak van de schuur bestaat uit golfplaten en bevat geen asbest. De andere schuren en het woonhuis op het erf worden volgens de VRZ niet bedreigd. De rook trekt omhoog en poldergebied in van de woonkern af. De overlast door rook lijkt daardoor beperkt. "Rook is echter altijd ongezond. Mocht er overlast zijn door rook, sluit dan ramen en deuren en schakel ventilatie uit", zo adviseert de Veiligheidsregio.

Het blussen werd in eerste instantie bemoeilijkt doordat eerst een grootschalig watertransportsysteem opgezet moest worden. Volgens de Veiligheidsregio moet het bluswater namelijk over een afstand van ruim 1,5 kilometer naar de brand worden gebracht. In de tussentijd werden daarom waterwagens ingezet maar inmiddels is een dompelpomp aan het werk om via een flink aantal slangen voldoende bluswater naar de schuur te pompen.

De brandweer laat de schuur nu gecontroleerd uitbranden. De brandweerinzet wordt iets afgebouwd maar er blijven nog wel drie blusvoertuigen en een hoogwerker aanwezig. Ook het watertransportsysteem en een waterwagen blijven actief. Naar verwachting zal het blussen nog de rest van de dag in beslag nemen. Op basis van de weersverwachting wordt er volgens de Veiligheidsregio geen extra overlast verwacht door de bluswerkzaamheden. "De rook stijgt vooralsnog goed op van de woonkern af", aldus een woordvoerder.

Zie ook:

Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
willem (25-11-2020 om 15:46)
sterkte voor de gedupeerde(n)
mar (25-11-2020 om 09:29)
Droevig, gelukkig er snel bij. Goed dat iemand het opmerkte.
wim (25-11-2020 om 08:06)
o wat erg ik hoop dat er geen dieren in waren dat zou heel erg zijn
Cookie-instellingen beheren