Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
21 files van totaal 76 km

Blussen grote brand Philippine kan dagen duren

Toegevoegd: 25-11-2020, 10.28 uur
Door: Roland de Jong

PHILIPPINE - De brandweerinzet bij de schuur van zo'n 5.500 m2 waar vannacht in het Zeeuws-Vlaamse Philippine een zeer grote uitslaande brand uitbrak, gaat zeker nog de gehele dag en mogelijk zelfs meerdere dagen duren. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).

De brand aan de Kleine Stelledijk werd vannacht rond 01.30 uur opgemerkt door één van de buren. Deze zou alarm hebben geslagen nadat een rode gloed was waargenomen. Binnen twintig minuten schaalde de brandweer op naar 'zeer grote brand', wat resulteerde in de inzet van een flink aantal brandweerwagens. Omdat bluswater van over een afstand van ruim 1,5 kilometer naar het brandadres moest worden gebracht, werden in eerste instantie waterwagens ingezet. Vervolgens werd gebruik gemaakt van een grootschalig watertransportsysteem met dompelpomp.

De brandweerinzet richt zich volgens een VRZ-woordvoerder momenteel op het gecontroleerd laten uitbranden van de schuur. “Er wordt sinds vannacht ook niet actief geblust. Reden hiervoor is dat het vuur moeilijk bereikbaar is voor de brandweer waardoor zij niet effectief kan blussen en de schuur is instabiel en daardoor moeilijk toegankelijk. Door deze tactiek zal het vuur sneller uit zijn en waarschijnlijk met minder overlast. Door een betere verbranding zal de schuur immers sneller uitbranden en is er minder rookoverlast”, aldus de woordvoerder.

De Veiligheidsregio benadrukt dat de situatie wel continu in gaten wordt gehouden. “Zo nodig wordt het plan van de brandweer bijgesteld”, aldus de VRZ. Op dit moment zijn voor de brandbestrijding nog twee blusvoertuigen en een hoogwerker aanwezig. Deze worden ondersteund door een grootschalig watertransport om te voorzien in voldoende bluswater.

Zie ook:

Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
anoniem (26-11-2020 om 09:18)
@PP ooit van hooibroei gehoord. Misschien even opzoeken.
Jantje (25-11-2020 om 16:58)
Heb nog fotos gemaakt want kon de rook zien op de dow
PP (25-11-2020 om 15:07)
Ach verzekering keert wel weer uit ! Snap er soms niks van al die branden laatste jaren en vooral met Corona zijn er wel erg veel branden.. Ook autobranden zie je overal, kan je zo maar 40.000 euro opleveren als een 'verdwaalde 'vuurpijl' je auto in de fik steekt... Zijn er ook instanties die dat uitzoeken of kan dat allemaal zomaar ? Net als Corona steun wat iedereen nu krijgt, als het tegenzit kun je altijd nog vuurtje steken.. Blijkbaar loont dat wel ( met respect, zonder vinger wijzen ) want het gebeurt wel erg veel.. Hoe heet dat ? Waar rook is, is ook vuur ? Je hoort er ook nooit meer iets over, onderzoeken o.i.d... Net als de kaasboederij bij Biggekerke toen, nooit meer iets van gehoord?! Dan is Politie ook nog onderbezet dusja...
Cookie-instellingen beheren