Weerbericht:
Bewolkt, in het noorden wat regen. Morgen enkele buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Dode en tien gewonden door windhoos Zierikzee

Toegevoegd: 27-06-2022, 14.56 uur - Update: 27-06-2022, 18.02 uur
Door: Roland de Jong

ZIERIKZEE - De windhoos die aan het begin van de middag over Zierikzee trok, heeft één leven geëist. Ook zijn er ongeveer tien mensen gewond geraakt. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) zojuist bevestigd.


De windhoos trok rond 13.00 uur over Schouwen-Duiveland. Al snel kwamen vanaf diverse locaties in Zierikzee meldingen binnen van stormschade. De hulpdiensten schaalden flink op en er rukten onder meer tien ambulances en tien brandweerwagens uit. Er werd opgeschaald naar GRIP 2. Dat bekent dat een Regionaal Operationeel Team (ROT) bijeenkomt in het kantoor van Veiligheidsregio Zeeland in Middelburg.

Dodelijk slachtoffer
Al snel werd namelijk duidelijk dat op veel locaties grote schade was ontstaan en dat er ook sprake was van gewonden. Bij de kruising Hoofdpoortstraat - Nieuwe Haven - Zevenhuisstraat - Het Luitje overleed één persoon, zo is inmiddels duidelijk geworden. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht. De Forensische Opsporing (FO) van de politie is hiervoor opgeroepen maar de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) bevestigt inmiddels wel dat de windhoos één leven heeft geëist. Door de windhoos is ter hoogte van Brouwershaven een schip in de problemen gekomen. Dit kon op eigen kracht naar Brouwershaven varen, zo meldt de VRZ.

De Veiligheidsregio heeft via een NL-Alert mensen in de regio opgeroepen om vooral niet naar het getroffen gebied te gaan. "Er zijn veel mensen die naar het gebied gaan om te kijken of te helpen. Dit belemmert de hulpdiensten en kan gevaarlijk zijn door onder meer loshangende takken en dakpannen. Het advies is: Kom niet naar het gebied en geef de hulpdiensten de ruimte”, zo zegt de Veiligheidsregio.

Tekst gaat verder onder video.

 

Informatie- en opvangpunt
Inwoners die van buiten het gebied terug keren mogen het gebied in. Zij moeten volgens de VRZ wel rekeing houden met gevaar voor vallende materialen. "Bij direct gevaar, bel 112. De gemeente zet zich, samen met Salvage, in voor het afhandelen van de schade", aldus de Veiligheidsregio. Bij het informatie- en opvangpunt in het gemeentehuis kunnen inwoners met schade zich melden. Ook is daar psychosociale hulpverlening beschikbaar.

Rond 16.25 uur verwachtte de brandweer nog enkele uren werk te hebben.  Vanwege de ontstane schade is tijdelijk geen busvervoer mogelijk in het getroffen gebied.

Later meer

 


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kees (28-6-2022 om 14:37)
Het valt mij nog mee dat er maar 1 dode is en maar tien gewonden, daar veel mensen juist naar buiten liepen om te filmen. Dit soort weer komt overigens zon 4 keer per jaar voor en zal alleen maar vaker voorkomen. De aarde warmt op en we krijgen steeds meer extremer weer. Over 5 jaar 40 graden in de zomer en veel grote buien en tornado's
Jaap (28-6-2022 om 11:48)
Wat een stelletje sensatiebeluste, hersenloze dwazen om daar de hulpverleners en bewoners voor de voeten te gaan lopen. Wat mij betreft hadden ze de M.E. in mogen zetten om dit soort buiten de stad te houden.
Tissink (27-6-2022 om 19:04)
En tòch, ondanks de oproepen en verzoeken uit verschillende hoeken, komen mensen naar zo'n gebied om - néé niet om te helpen - te filmen, fotograferen en in de weg te lopen, staan of rijden. Ongelofelijk! Die mensen moeten ook door een rondvliegende plank ofzo geraakt zijn, anders doe je dat niet.
Cookie-instellingen beheren