Weerbericht:
Bewolkt en eerst perioden met regen. Morgen zonnig
Verkeersinformatie:
Geen files

Deel huizen Zierikzee nog maanden onbewoonbaar

Toegevoegd: 28-06-2022, 12.24 uur - Update: 28-06-2022, 12.29 uur
Bij de Calandweg werden huizen zwaar getroffen.
Bij de Calandweg werden huizen zwaar getroffen.
© Foto: Remi Mesu
Door: Roland de Jong

ZIERIKZEE - In Zierikzee zijn in totaal 10 huizen onbewoonbaar geraakt door de windhoos die gisteren over de stad raasde. Het kan nog maanden duren voordat deze schade is gerepareerd. Het totaal aantal woningen met schade kan oplopen tot 400. De totale schade gaat in de miljoenen lopen. Dat is zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie.


Een groot deel van het aantal getroffen panden wordt verhuurd door woningcorporatie Zeeuwland. Volgens directeur Marco van der Wel hebben 400 woningen mogelijk schade opgelopen. Zeker is al dat 150 tot 200 huizen zwaar beschadigd zijn geraakt. In totaal 10 woningen waren vannacht onbewoonbaar. Vijf huizen aan de Calandweg zijn de komende maanden niet bewoonbaar. Aan de Kanterlaan zijn vijf huizen ook onbewoonbaar maar het is nog onduidelijk op welke termijn de schade hier hersteld kunnen worden. Particuliere beveiligers staan bij de zwaarbeschadigde en opengeraakte woningen om eventuele diefstallen te voorkomen, zo zei Van der Wel.

Gisteren werd al duidelijk dat de windhoos het leven heeft geëist van een 73-jarige vrouw uit Wassenaar. Zeker negen personen raakten gewond. Eén van hen is naar het ziekenhuis gebracht en verblijft daar nog steeds, zo zei Jack van der Hoek, burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland vanmiddag. Volgens Van der Hoek zijn boden hotels in de omgeving getroffenen kamers aan. In totaal zijn negen kamers gebruikt voor de opvang van mensen die niet terug konden naar huis.

Verloop
Van der Hoek schetste tijdens de persconferentie ook een tijdsverloop. Rond 13.00 uur kwamen de eerste meldingen binnenkwamen over de windhoos. Vervolgens werd al snel duidelijk dat op verschillende locaties schade was ontstaan en ook werd melding gemaakt van gewonden. Hierop werd opgeschaald naar GRIP 1 zodat beter gecoördineerd kon worden door de hulpdiensten. In de tussentijd werd een groot aantal brandweerwagens en ambulances opgeroepen.

Volgens Ben Ham, operationeel leider van de brandweer, was in eerste instantie niet goed duidelijk waar precies hulp nodig was. Ook leek het er op dat ook buiten Zierikzee schade was ontstaan. Hierop werd opgeschaald naar GRIP 2 zodat een coördinatieteam bijeen kon komen op het crisiscentrum in Middelburg. Bij nadere verkenning in het getroffen gebied bleek het zwaartepunt in Zierikzee zelf te liggen. Luigi Bellu, hoofdofficier van dienst van de brandweer, vulde aan dat aan de hand van deze verkenning een goede inschatting gemaakt kon worden van de schades en de locaties waar sprake was van onveilige situaties. “Vervolgens is gekeken welke onveilige situaties snel opgelost konden worden en bij welke locaties dit niet het geval was”, zo legde Bellu vanmiddag uit.

Psychische hulp
Volgens burgemeester Van der Hoek is er bij de inwoners van Zierikzee nog veel emotie. Hij heeft gisteren direct zelf al met inwoners gesproken. “Mensen waren heel tevreden over hoe hulp is geboden. We hebben gisteren direct in het gemeentehuis voor opvang gezorgd. Bij sommige mensen kan de vraag naar psychische hulp wellicht later ontstaan. Mensen die hier behoefte aan hebben kunnen contact opnemen via Slachtofferhulp Nederland op het nummer 0900-0101."

Volgens de burgemeester kwam de windhoos spontaan op en was er helaas geen tijd om bewoners te waarschuwen. Over of er verder nog lessen te leren zijn uit wat er is gebeurd, wilde Van der Hoek zich nog niet uitlaten. Tijdens de persconferentie werd ook ingegaan op de verkeerschaos die ontstond na het incident. Okke van Gelderen, plaatsvervangend districtschef politie Zeeland, gaf daarop aan dat de maatregelen genomen werden die op dat moment nodig waren en dat deze waar mogelijk zijn teruggedraaid toen dat kon.

Later meer


Foto'sLocatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
exportzeeuw (29-6-2022 om 07:35)
altijd maar dat gezeur over schadebedragen . dat is geld wat er tóch wel is. het belangrijkste lijkt mij het welzijn van de getroffen mensen.
Cookie-instellingen beheren