Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
11 files van totaal 30 km

Veiligheidsregio schaalt op naar hoge uitbreidingskans natuurbrand

Toegevoegd: 12-07-2022, 11.15 uur
De brandweer van Borssele dooft vlammen met vuurzweep.
De brandweer van Borssele dooft vlammen met vuurzweep.
© Foto: Roland de Jong
Door: Eugène Harthoorn

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland heeft vanmorgen opgeschaald naar een hoge uitbreidingskans van buitenbranden. Zij delen diverse tips over hoe om te gaan met natuurbranden.


Natuurbranden kunnen onvoorspelbaar zijn, zich snel verspreiden en op diverse plekken opduiken. Hierdoor zijn deze branden lastig te bestrijden. De branden zorgen voor een gevaar voor natuur, dier en mens. De meeste branden ontstaan doordat mensen onvoorzichtig zijn met vuurkorven, barbecues en sigaretten. Een brand kan ook door de natuur zelf aangestoken worden. Factoren die invloed hebben op het risico van een natuurbrand zijn onder andere het jaargetijde, de begroeiing, het aantal en type gebruikers en de weersomstandigheden.

De veiligheidsregio geeft tips voor wat je moet doen als je een natuurbrand tegenkomt. Je moet de hulp niet afwachten maar van de brand wegvluchten naar openbare wegen of een bebouwde kom. Daarnaast is het verstandig dwars op de brand te lopen. Help tijdens je vlucht ook mensen en kinderen naar een veilige plek. Bel daarna 112 en geef de locatie van de brand zo precies mogelijk door, let hierbij op herkenningspunten en volg de aanwijzingen van de hulpverleners op.

Een natuurbrand kan je onder andere voorkomen door niet te roken of open vuur te gebruiken in de natuur, vooral niet als het droog is. De sigarettenpeuken en glas zijn vaak een oorzaak van een brand. Gooi deze in een prullenbak. Verder is het verstandig een auto niet op bospaden te parkeren, hierdoor kunnen hulpdiensten verhinderd worden. Daarnaast is het niet verstandig een auto in een hoog gras te parkeren, omdat de katalysator warm wordt.

Bij het vermoeden van brandstichting, zorg dat je een filmpje of foto's kan maken en onthoud de locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld kentekens. 


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren