Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Zeeland krijgt zeehavenpolitie in strijd tegen drugscriminaliteit

Toegevoegd: 09-02-2023, 17.27 uur
Zeeland krijgt zeehavenpolitie in strijd tegen drugscriminaliteit
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Eugène Harthoorn

VLISSINGEN – De Zeeuwse havens worden vanaf het voorjaar beveiligd door een nieuwe eenheid van de politie, namelijk de Zeehavenpolitie. Zij zal de strijd aangaan met de drugscriminaliteit.

De havendriehoek (gemeentes, douane, Koninklijke Marechaussee en havenbedrijven) hebben ongeveer drie jaar geleden een plan opgezet om gezamenlijk op te treden. Hierbij werken de Vlissingse, Borselse, Terneuzense en Moerdijkse gemeentes samen. De Zeeuwse havens nemen ondertussen deel aan de grote drugsstroom in de wereld. Zo werd er afgelopen jaar ruim 10.000 kilo coke uit schepen gehaald die gelinkt waren aan de Vlissingse havens. Uit een onderzoek is gebleken dat deze havens kwetsbaar zijn voor de drugscriminaliteit. Dit blijkt onder andere uit de Portunus-zaak. Dit komt, volgens de burgemeester, mede doordat er te weinig politiepersoneel aanwezig is. Daarnaast zijn door de ligging en de diepgang deze havens ook interessant voor de drugshandel, zo meldt de politie. Daarom is een plan opgezet om deze zwakte tegen te gaan. Na enige tijd kwam de havendriehoek in de mogelijkheid om een Mainport te worden. Dit biedt de mogelijkheid om een financiële ondersteuning van het Rijk te ontvangen om de ondermijning te bestrijden. De andere Mainports zijn de Rotterdamse en Amsterdamse havens en de sierteelt. In deze havens is er sprake van ondermijning.

Omdat de Zeeuwse havens een Mainport zijn geworden, is er door het Rijk structureel 4 miljoen euro vrijgemaakt om de strijd aan te gaan met de drugsondermijning. Een gedeelte hiervan is en zal worden besteed aan het verbeteren van de infrastructurele maatregelen. Hierbij valt te denken aan nieuwe beveiligingssystemen en het delen van informatie met bedrijven die in de havens gevestigd zijn. Van de 4 miljoen euro is er ook een miljoen vrijgemaakt voor de vorming van een gespecialiseerde eenheid van de politie, de zogenoemde Zeehavenpolitie.

De Zeehavenpolitie is gespecialiseerd in het bestrijden van drugscriminaliteit. Zij zal in contact staan met de havenbedrijven en de douane. De agenten van dit team zullen zich richten op toezicht en handhaving en het delen van informatie. Daarnaast zullen zij zich bezig houden met de opsporing van drugscriminaliteit. Er zullen ongeveer 25 politieagenten binnen deze eenheid komen te werken. Een gedeelte van hen is al werkzaam binnen de havens. Het nieuwe team zal in het voorjaar van start gaan.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Emergo (10-2-2023 om 13:29)
De eerste zin blinkt al uit door gezwam.Maar misschien moet u het eens in de VS proberen daar zijn de straffen hoog en het aanrtal doden oneindig veel hoger. Hoezo, niet veilig.
Vechter (9-2-2023 om 23:54)
De rechters beschermen criminelen, daarom blijven de straffen laag. Ik ga emigreren naar een land waar ze wel hoge straffen krijgen. Op deze manier krijgen burgers geen bescherming. Ze laten de daders toch zo weer vrij rond lopen. En steeds weer opnieuw krijgen de daders een excuus voor hun daden en bescherming van de rechters. Ze worden hier toch beschermd, daarom komen ze naar ons land toe. Misdaad word hier beloond. Ik voel me niet meer veilig in dit land
zegikniet (9-2-2023 om 19:43)
Zolang de straffen laag blijven, dan heeft dit toch geen zin om ze aan te pakken. Ze lopen toch snel weer vrij rond
Cookie-instellingen beheren