Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 12 km

Vastgelopen schip kampte met brand in machinekamer

Toegevoegd: 11-04-2023, 11.05 uur
Het schip lag begin september korte tijd vast bij Bath.
Het schip lag begin september korte tijd vast bij Bath.
© Foto: Eugène Harthoorn
Door: Roland de Jong

BATH - Het Italiaanse vrachtschip Grande Guinea dat begin september vastliep bij Bath, kampte met brand in de machinekamer. Dat valt te lezen in een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.


Op vrijdag 2 september werd rond 03.10 uur ontdekt dat brand woedde in de machinekamer van het onder Italiaanse vlag varende schip. Het schip was op dat moment vanuit Antwerpen (B) via de Westerschelde op weg naar zee. Kort na het vertrek in Antwerpen ging het alarm van de oliemistdetectie af.

​"De motor ging daarop terug in toerental en de bemanning nam rook waar in de machinekamer. Daarop werd de hoofdmotor gestopt en de brandbestrijdingsploeg gealarmeerd. Tegelijkertijd activeerde de kapitein het brandblussysteem van de machinekamer", zo schrijven de onderzoekers in hun rapport.

De brand was snel onder controle, maar het schip kon niet meer zelfstandig verder varen. Toen de machinekamer weer veilig was, werd de hoofdmotor door de bemanning aan een inspectie onderworpen. Volgens de Onderzoeksraad bleek toen dat de krukaslager van één van de cilinders kapot was. Daardoor was de hoofdmotor tijdelijk onbruikbaar.

Twee sleepboten schoten te hulp. Toen het anker werd opgehaald, bleek het 211 meter lange schip licht aan de grond te zitten. Met behulp van de sleepboten kon het echter al snel worden losgetrokken. Hierna keerde het schip terug naar Antwerpen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren