Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Lekkage biogas bij frietfabriek, opschaling naar GRIP1

Toegevoegd: 22-05-2023, 23.18 uur - Update: 23-05-2023, 00.33 uur
Door: Eugène Harthoorn

KRUININGEN - De brandweer heeft maandagavond meerdere metingen uitgevoerd nadat bij een bedrijf aan de Stationsweg bij Kruiningen een lekkage was ontstaan van biogas. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).

De brandweer werd omstreeks 22.20 uur opgeroepen om eventuele gevaarlijke stoffen te meten bij de frietfabriek van Lamb Weston. In eerste instantie werden een tankautospuit en een hulpverleningsvoertuig ter plaatse gestuurd. Al vrij snel werd ook de Adviseur Gevaarlijke Stoffen opgeroepen.

Inmiddels zijn door een gespecialiseerde meetploeg van de brandweer meerdere metingen uitgevoerd op het terrein van het bedrijf. Volgens de Veiligheidsregio is vastgesteld dat sprake is van een lekkage van biogas door een gat in een leiding. Biogas komt vrij bij de vergisting van grondstoffen. Dit gas bevat voornamelijk methaangas ( dit zit ook in aardgas).

Buiten het terrein zijn volgens de VRZ geen verhoogde concentraties gemeten. "Het gas kan wel worden geroken. Omliggende bedrijven zijn gewaarschuwd en verzocht ramen, deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten", aldus de Veiligheidsregio rond 23.45 uur.

Rond 23.25 uur is opgeschaald naar GRIP 1. Dit om de coördinatie tussen verschillende hulpdiensten beter mogelijk te maken. "Naast de inzet van de brandweereenheden komt een Commando Plaats Incident (CoPI) naar de incidentlocatie. Hier komen de operationeel leidinggevenden (officieren van dienst) van de verschillende hulpdiensten bij elkaar. Het CoPI richt zich op de bestrijding van het incident ter plaatse (bronbestrijding) en een (gering) effectgebied", zo legt de VRZ uit. De brandweer is met een gaspakkenteam aanwezig om van dichtbij de toestand van de lekkage te onderzoeken. De brandweer heeft ten bate van de affakkeling een omleiding aangelegd. De affakkeling is goed zichtbaar in de omgeving. Het levert geen gevaar op.

Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Hans Francken (23-5-2023 om 14:17)
Volgens mij komt dit gas niet vrij bij de vergisting van grondstoffen, maar in het anaerobe deel van de afvalwaterzuivering. Dat gas word opgevangen en gezuiverd. Soms wordt het afgefakkeld, meestal wordt het gebruikt voor de stoomproductie in een stoomketel. Al dan niet gemengd met aardgas.
Cookie-instellingen beheren