Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
103 files van totaal 381 km

'Jaarwisseling uitbundig gevierd, geen excessen'

Toegevoegd: 01-01-2024, 16.07 uur - Update: 01-01-2024, 16.34 uur
De politie moest onder meer optreden in Krabbendijke.
De politie moest onder meer optreden in Krabbendijke.
© Foto: Eugène Harthoorn
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De overgang van 2023 naar 2024 is uitbundig gevierd en was voor velen een feest. De jaarwisseling is relatief rustig verlopen. Er waren geen excessen. Dat stelt Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg en tevens voorzitter van het Zeeuwse districtscollege. De brandweer werd 62 keer ingezet. Ernstige vuurwerkongevallen zijn (nog) niet gemeld.


Volgens plaatsvervangend districtschef van de politie Okke van Gelderen zijn vannacht 150 reguliere politiemensen op de been geweest. Ook was voor de eenheid Zeeland-West-Brabant een eenheid van de Mobiele Eenheid (ME) beschikbaar. In Zeeland reed deze weliswaar maar tot een daadwerkelijke inzet kwam het niet.

Krabbendijke
Eén van de plaatsen waarbij de ME op de achtergrond bleef was Krabbendijke. Hier was het vannacht onrustig nadat het eerder ingestelde samenscholingsverbod afliep en groepen jongeren zich verzamelden rondom een kruispunt in het dorp. Volgens de politie werden vuurwerk en flesjes richting agenten gegooid maar uiteindelijk werd niemand aangehouden.

Volgens Bergmann heeft hij van zijn Reimerswaalse collega begrepen dat dit jaar extra aandacht zal zijn om komende jaarwisseling in Krabbendijke rustiger te laten verlopen dan dit jaar. Volgens Bergmann is zijn ervaring dat investeringen vooraf kunnen leiden tot een rustiger jaareinde. In Arnemuiden moest de ME tijdens de overgang van 2021 naar 2022 klappen uitdelen maar dankzij georganiseerde feesten en gesprekken vooraf was het daar de afgelopen jaren een stuk rustiger. Het de samenleving zelf verantwoordelijk maken en ook ouders hierin betrekken werkt, zo stelt Bergmann.

De politie verrichte tijdens de jaarwisseling twee arrestaties. Beide aanhoudingen vonden plaats in de Vlissingse wijk Bossenburgh. De ene persoon werd aangehouden nadat tijdens een controle bleek dat deze zich niet hield aan de Algehele Plaatselijke Verordening (APV). De ander beledigde een agent. Volgens Gerda Oosterveld, gebiedsofficier van het Openbaar Ministerie Zeeland, kreeg deze laatste persoon een strafbeschikking.

Geen geweld tegen hulpverleners
De politie kreeg veel meldingen van overlast. Ook bij gemeenten kwamen veel meldingen binnen van vuurwerkoverlast. In Terneuzen leidden zulke meldingen tot de vondst van 137 kilo vuurwerk. In Zierikzee werden ruiten vernield met behulp van zwaar vuurwerk. Grote calamiteiten deden zich niet voor, zo zegt de politie. Volgens Van Gelderen was geweld tegen de politie in Zeeland niet echt aan de orde. Ook geweld tegen brandweerlieden bleef dit jaar uit.

In Vlissingen raakte aan het einde van de nacht een 33-jarige man uit die plaats gewond bij een schietpartij. Deze vond plaats in de omgeving van de Bloemenlaan. Over het incident is nog veel onduidelijk. Politiechef Van Gelderen kan vanwege het lopenede onderzoek ook nog niet aangeven of het incident jaarwisseling-gerelateerd is. Vooralsnog is er niemand aangehouden.

Eerder vandaag maakte de brandweer al bekend dat zij een relatief rustige jaarwisseling achter de rug had. Met 62 inzetten (waarbij 53 keer sprake was van brand), was het rustiger dan in de afgelopen zeven jaarwisselingen. Er werd drie keer opgeschaald naar middelbrand. In Hulst en Middelburg raakten huizen onbewoonbaar. In Goes bleek sprake te zijn van loos alarm.

Zondagsrust
Dat het dit jaar relatief rustig was, lijkt volgens zowel het OM, de politie en Bergmann mede te liggen aan  het feit dat oudejaarsdag dit jaar op zondag viel. Doordat oudejaarsdag op zondag viel, werd de jaarwisseling ook zaterdag al deels gevierd. Toen woedden ook al diverse brandjes. Verder speelde het weer mee.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren