Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 10 km

Spectaculaire pelotonsoefening in Goes

Toegevoegd: 28-06-2007, 07.20 uur

De video wordt ingeladen...

Door: Brandweer Goes

GOES - De Goese brandweer heeft woensdag de jaarlijkse pelotonsoefening gehouden. De inzet van een 'peloton' wil zeggen dat er vier volledig bemande tankautospuiten bij een incident worden ingezet. Die tankautospuiten werden in het geval van deze oefening bemand door de drie groepen van de post Goes en de blusgroepen van de posten Wolphaartsdijk en 's-Heer Arendskerke.

Naast de inzet van vier tankautospuiten met bemanning (in totaal 30 man) werd deze keer ook nog eens het speciale THV-team van de Goese brandweer ingezet. Bovendien werd tijdens de oefening een beroep gedaan op het schuimblusvoertuig van de post Borssele van de Borselse brandweer en was ook het hulpverleningsvoertuig van de Goese brandweer ter plaatse. Al met al werd er dus behoorlijk wat uit de kast gehaald bij deze oefening die zich afspeelde in de gebouwen van een voormalig mengvoerderbedrijf aan de Rietweg in Goes-Zuid.

Eigenlijk speelde de oefening in Bergen op Zoom. Fictief althans. Er werd uitgegaan van een rampsituatie in Bergen op Zoom waarbij op verschillende locaties in de stad zich ernstige incidenten hadden voorgedaan als gevolg van een explosief gas in het riool. Door de regionale meldkamer in Tilburg werd een beroep gedaan op een peloton uit Zeeland.

Er werd op die manier van een situatie uitgegaan waarbij het Goese peloton deel uitmaakte van een grotere rampenbestrijdingsactie. Zoals gebruikelijk bij het werken in pelotonsverband verzamelden alle voertuigen zich op een uitgangsstelling (Klein Frankrijk in dit geval) en werd vanaf daar in groepsverband naar één van de incidentlocaties in de stad gereden. Die incidentlocatie was dus fictief een locatie in Bergen op Zoom maar bevond zich feitelijk aan de Rietweg.

In een bedrijfscomplex had zich een ontploffing voorgedaan als gevolg van het explosieve mengsel dat zich in het riool had opgehoopt. Op drie plaatsen was brand ontstaan. Op twee plaatsen zaten vlakbij de brandhaard personen bekneld onder grote kratten. De vuurhaarden moesten geblust worden en de slachtoffers moesten worden bevrijd. In het derde geval stond een opslagtank in brand die geblust moest worden met schuim. Daarbij werd het schuimblusvoertuig van de Borselse brandweer ingezet.

Ook bevond zich een slachtoffer ergens bovenin één van de gebouwen. Dat slachtoffer moest door het THV-team naar beneden worden getransporteerd. Bovendien bevond zich in een aangrenzende loods een slachtoffer in de buurt van een lekkend vat met gevaarlijke stoffen. Een inzet in chemicaliënpakken was daar nodig om het slachtoffer te redden en de lekkage te stoppen.

Bovenop het uitvoerende werk was uiteraard de coördinatie en afstemming tussen de bevelvoerders en de pelotonscommandant van groot belang om de hele operatie (waaraan in totaal zo'n 50 brandweerlieden deelnamen) gesmeerd te laten verlopen. Al met al een complexe oefening die echter succesvol afgerond kon worden.


Foto's


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren