Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Veiligheidsregio Zeeland geeft tips bij een vlam in de pan

Toegevoegd: 16-02-2024, 12.41 uur
Het is belangrijk om kalm te blijven.
Het is belangrijk om kalm te blijven.
© Foto: Zeeland Veilig
Door: Reinoud Hiemstra

THOLEN - Bij inwoners van Tholen sloeg deze week de vlam in de pan. Zij hebben een geslaagde bluspoging gedaan met een blusdeken en erger weten te voorkomen. De Veiligheidsregio vertelt wat je bij zo een brand moet doen.


Ronald van Leeuwen, een medewerker van Brandveilig Leven bij de Veiligheidsregio Zeeland, vertelt wat je wel en niet moet doen als de vlam in de pan slaat. Ook laat hij weten wat je kan doen om dit te voorkomen. "Kook met liefde! Daarmee bedoel ik dat je altijd in de keuken moet blijven als je aan het koken bent. Raak niet afgeleid. En als je even de keuken verlaat, zet dan het vuur uit. Zo voorkom je het beste dat de vlam in de pan slaat. Want als je dan terug komt en de vlam zit er in, kan je niet weten hoe lang al", verteld Ronald.

Mocht de vlam in de pan slaan dan zijn er een aantal dingen die je kan doen. Allereerst is het belangrijk om kalm te blijven. Daarnaast is het belangrijk om het gas uit te zetten. Zet de afzuigkap direct uit zodat de vlam niet kan overslaan. Pak een passend deksel voor de pan of een ovenplaat. Gebruik deze om de pan af te dekken zodat de vlam geen lucht meer kan krijgen. Als je een blusdeken hebt kan je deze ook gebruiken. Zorg er wel voor dat deze geschikt is voor de vlam. Dit kun je zien aan de labels op de deken.

Als je in het bezit bent van een brandblusser is het belangrijk dat je weet hoe deze werkt. Zorg ook dat het een F-klasse vetbrandblusser is. Deze zijn gemaakt voor vlammen tijdens het koken, frituren en barbecueën. "Gebruik in geen geval een poederbrandblusser", benadrukt de Veiligheidsregio.

Naast de dingen die je moet doen om de brand te blussen zijn er ook een aantal dingen die je niet moet doen. Gebruik geen water om de brand te blussen. Dit lijkt misschien te helpen maar olie en vet gaan absoluut niet goed samen met water. Als de brand geblust is, laat de pan nog een uur of langer staan. Als je met de pan zou gaan lopen of je laat hem vallen zou het kunnen dat door de wrijving de vlam weer terug komt. 

Mocht het een grote vlam zijn, bel dan direct de brandweer via 112. Sluit in de meterkast het water, elektra en gas af. Doe alle deuren dicht en wacht buiten op de brandweer. Zo beperk je de schade het best.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Rocky (17-2-2024 om 09:05)
Lekker bezig Ronny, staat je goed zo in de keuken.
Cookie-instellingen beheren