Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
13 files van totaal 62 km

CBS: Relatief weinig verkeersdoden in Zeeland

Toegevoegd: 11-04-2024, 08.43 uur
CBS: Relatief weinig verkeersdoden in Zeeland
© Foto: Provincie Zeeland (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Als wordt gekeken naar het aantal verkeersdoden per duizend kilometer weg, is Zeeland de veiligste regio van het land. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepubliceerd.


In de periode van 2019 tot en met 2023 vielen in Zeeland omgerekend 2,5 verkeersdoden per duizend kilometer weg. Dat is een stuk minder dan in bijvoorbeeld in de regio Haaglanden (Zuid-Holland). Deze regio was met acht doden per duizend kilometer het onveiligst. Landelijk gezien lag het gemiddelde op 4,9 verkeersdoden per duizend kilometer.

Volgens het CBS vielen in Zeeland vorig jaar 19 verkeersdoden. In 2022 waren dat er 22, in 2021 nog 11. Deze cijfers wijken overigens af van die van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), die andere criteria hanteert. Volgens het ROVZ vielen in 2023 in Zeeland in totaal 14 verkeersdoden en ging het in 2022 om 23 personen. Een jaar eerder waren dat er 11. Dit jaar vielen volgens het ROVZ tot nu toe drie dodelijke verkeersslachtoffers in de provincie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Veiligheid Voor Alles (12-4-2024 om 21:57)
Fijn dat we het goed doen, het aantal had makkelijk nog wat verder omlaag gekunt als de bomen langs de weg weg worden gehaald en vervangen door grindbakken en bandenmuren en alleen zelfrijdende autos worden toegestaan
Peter (12-4-2024 om 11:09)
Tja als je overal niet meer harder kan dan 40km/h omdat er een kleiduif voor je rijdt op een weg waar je 80 of 100 mag en waar je niet eens in mag halen heb je al snel minder verkeersdoden. Wel hele lange files. Maar goed dat is waarschijnlijk de opzet van het ambtenarenkorps. Nu ben ik pro verkeersveiligheid. Maar je kan het ook overdrijven. Want waar ik hier niet normaal met mijn auto van Middelburg naar Zierikzee kan rijden vanwege de langzame acties van toeristen en weg gebruikers die graag de boel frustreren zo onveilig is het als ik ga fietsen. Via fietspad gaat het nog goed. Eenmaal aangekomen in zeg even Oostkapelle, dan ben je je leven niet meer zeker. Al helemaal niet als je naar het strand wil.
moi (11-4-2024 om 22:25)
euh.... elke dode is er toch echt 1 te veel dacht ik zo????
Vlissinger (11-4-2024 om 20:07)
Ten eerste is het aantal inwoners in Zeeland een stuk lager dan de gebieden met grote steden. Daarnaast telt Zeeland veel meer sloten waar je als automobilist mooi in wordt opgevangen ipv dat je weer via een vangrail terug de weg op wordt geslingerd met alle gevolgen van dien. Dit is kort geleden nog een hype geweest in Zeeland, bijna elke week meerdere slootrijders voor enkele maanden lang. Het is dus niet zo dat de Zeeuwen beter kunnen rijden dan in de randstad. Integendeel, veel Zeeuwen durven niet eens met hun auto in de randstad te rijden omdat het allemaal veel drukker is met dus een grotere kans op een ongeval. Kortom, dit is een krom onderzoek waar ik niet veel waarde aan hecht.
Ja-Ja (11-4-2024 om 09:10)
Dus een verkeersdoden is anders bij CBS of ROVZeeland. Een DODE is een DODE. Zelf over z'n onderwerp zijn ze het niet eens met elkaar.
Cookie-instellingen beheren