Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Bulk Terminal Zeeland jaar lang op slot vanwege drugsonderzoek

Toegevoegd: 10-07-2024, 15.24 uur - Update: 10-07-2024, 15.30 uur
De politie deed op 6 mei een inval bij het bedrijf.
De politie deed op 6 mei een inval bij het bedrijf.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

RITTHEM - Het bedrijf Bulk Terminal Zeeland (BTZ) in Ritthem moet een jaar lang de deuren gesloten houden. Dat heeft de Vlissingse burgemeester Van den Tillaar besloten. Volgens de gemeente maakt het terrein van BTZ vermoedelijk al zeer lange tijd onderdeel uit van een georganiseerd, crimineel verband van internationale drugshandel.

De Vlissingse burgemeester vindt het op basis van bevindingen van de politie aannemelijk dat er gedurende meerdere jaren grote partijen van 100 tot meer dan 1.500 kilo cocaïne op het terrein van BTZ aanwezig zijn geweest. "Daarnaast wijzen de bevindingen van de politie erop dat de organisatie van BTZ (vermoedelijk) bewust is gebruikt als dekmantelbedrijf, met directe betrokkenheid van de bestuurders en banden met criminele organisaties. Deze informatie dicht BTZ een sleutelrol toe in de keten van (internationale) georganiseerde drugshandel", aldus de gemeente in een persbericht.

Burgemeester Van den Tillaar: "Het is een bijzonder kwalijke zaak dat een bedrijf in onze haven mogelijk bewust is gebruikt voor de internationale handel in drugs. Daarom heb ik besloten dit zware middel in te zetten. Door de panden en het terrein van BTZ een jaar te sluiten, hoop ik dat er in de eerste plaats rust ontstaat. De komende maanden wil ik gebruiken om gesprekken te voeren met ons havenbedrijf North Sea Port om samen ervoor te waken dat herhaling van deze gebeurtenissen plaatsvindt, want de bedrijven in onze haven en hun medewerkers hebben recht op een veilige werkomgeving."

Van den Tillaar vervolgt: "Vanzelfsprekend besef ik dat de sluiting van BTZ ook medewerkers en hun gezinnen treft en dat heb ik bij het nemen van dit besluit meegewogen. De ernst van de illegale praktijken bij BTZ, waarbij de boven- en onderwereld zo met elkaar lijken te zijn verweven, wegen voor mij zwaarder. Ik geef met mijn besluit duidelijk het signaal af, waaronder naar de betrokken drugscircuits dat misbruik van onze haven niet geaccepteerd wordt."

Naast het bestuursrechtelijke traject loopt er ook nog een strafrechtelijk onderzoek waarin BTZ en haar bestuurders als verdachte zijn aangemerkt. Ook milieuovertredingen worden onderzocht. Het besluit tot sluiting is vandaag aan de interim-directie van BTZ bekendgemaakt. Ook het havenbedrijf North Sea Port is door de burgemeester geïnformeerd. De sluiting gaat in op woensdag 24 juli.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Michel (14-7-2024 om 10:19)
@Btz werknemer, je heeft de schulden aan anderen. Met de woorden, Een gezond en gezellig mooi bedrijf enz enz, Maar de enige schuldenaar 's zijn de bestuurders van dit bedrijf.
Btz werknemer (12-7-2024 om 22:53)
@iedereen, er zijn foute dingen gebeurd via de directie buiten ons weten om... Werk zat, dat klopt maar er zaten veel mensen die het bedrijf met passie en hard werken gemaakt hebben!! Overigens vinden criminelen idd wel een nieuwe weg maar vergeet alstublieft niet dat iedereen er met veel plezier werkte! Een gezond en gezellig mooi bedrijf is gewoon om zeep geholpen... heel makkelijk om te oordelen van buitenaf maar hopelijk maken jullie zoiets nooit mee...
THEOTO (12-7-2024 om 11:58)
Laten we niet denken dat we met deze acties de invoer van drugs onder controle hebben, Criminaliteit is net een luchtbed als er aan de ene kant op gaat zitten gaat het aan de andere kant omhoog.
Saartje (12-7-2024 om 10:55)
@Donselaar ik zou eens op Omroep Zeeland kijken, daar staan twee artikelen die best interessant zijn: - In het diepste geheim hield de recherche Bulk Terminal Zeeland al twee jaar in de gaten -Sluiting Bulk Terminal Zeeland door onderzoek drugshandel is volgens directeur havenbedrijf uniek Dus niet vermoedens....
Jac (11-7-2024 om 19:37)
Snap het gevoel wel maar blijf het toch een beetje vreemd vinden dat een burgenmeester dit mag zonder dat een rechter er het stempel schuldig op heeft gezet. Sterke vermoedens zijn wat anders als officieel schuldig verklaard, wellicht is het een en ander gebeurd onder bedreiging met de dood en/of chantage. Dan staat alles al weer in een andere daglicht. Het is nu van te voren al straffen?
Franky (11-7-2024 om 18:11)
@Saartje, waar schrijf ik dat ze bananen opslaan? Ik heb het over bulk, dat wat inhoud dat het een massa product is zoals graan, zand etc etc. Dat coke niet enkel tussen fruit verstopt zit. Verder helemaal eens met het feit dat er genoeg werk is in de haven. Daarnaast een prima salaris en doorgroei mogelijkheden.
Cookie-instellingen beheren