Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
16 files van totaal 60 km

Realistische pelotonsoefening in Yerseke

Toegevoegd: 11-09-2007, 18.04 uur

De video wordt ingeladen...

Door: Roland de Jong

YERSEKE - Op het terrein van Handelsonderneming Dirk van der Jagt aan de Grintweg in Yerseke is maandagavond een zeer realistische pelotonsoefening gehouden.

Volgens het scenario brak rond 19.30 uur brand uit in en rond een vrachtwa-gen aan de achterzijde van het terrein. De chauffeur was even daarvoor met de bedrijfsleider meegelopen naar een kantoortje, maar had de motor laten draaien. Nadat kortsluiting was ontstaan, werden grote zwarte rookwolken zichtbaar vanuit de truck.

Na de ontstane paniek ontstond ook een ongeluk met een heftruck. Hierbij kwam een vrouw bekneld te zitten. De bestuurder ging er direct vandoor en was vervolgens onvindbaar voor de brandweerlieden. De eerste tankautospuit die ter plaatse kwam, de 4748 van Yerseke, richtte zich in eerste instantie met name op de brand in verband met explosiegevaar. Op het terrein bevindt zich immers een dieselopslag.

Pas toen de voertuigen van Kruiningen (4747) en Wemeldinge (4743) arriveer-den werd ook extra aandacht gegeven aan het redden van slachtoffers. In een fabrieksloods bevonden zich drie personen die allemaal gered moesten wor-den. De bemanning van het hulpverleningsvoertuig uit Kruiningen (4771) ontfermde zich over het beknelde slachtoffer. Deze kon binnen korte tijd worden bevrijdt. Tussentijds moest ook nog een medewerker worden gered die een spijker in zijn hand had gekregen.

In de tussentijd had de brand zich flink uitgebreid over de grote stapels pallets op het terrein en was ook de tankautospuit van Kapelle gearriveerd (4742). Vanaf de grond werden in totaal zeven stralen water ingezet. Vanuit de lucht volgde een achtste straal vanaf de Goese ladderwagen 4750. In tegenstelling tot bij veel andere oefeningen werd er dit keer echt met water gespoten. Dit maakte de oefening extra realistisch.

De oefenleiding, die ongeveer een jaar bezig is geweest met de voorberei-dingen van het geheel, sprak van een geslaagde oefening. De inzet werd rond 21.30 uur beëindigd. Daarna volgde nog een nabespreking met alle deelne-mers.

Tijdens de oefening stond de brandweerploeg van Krabbendijke overigens stand-by om ingezet te worden bij eventuele echte calamiteiten. Voor zover bekend is de tankautospuit van deze post echter niet uitgerukt. Voor de com-municatie tijdens de oefening was de Verbindings-/Commandowagen uit Arne-muiden opgesteld aan de voorzijde van het bedrijfsterrein.

Foto's
Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren