Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
17 files van totaal 63 km

'Veiligheidsregio Zeeland rammelt'

Toegevoegd: 28-09-2007, 08.44 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
KAPELLE - Samenwerking tussen de verschillende brandweerkorpsen in Zeeland lijkt nog ver weg. De gemeenten houden vooralsnog stug vast aan een eigen inkoopbeleid van materiaal en zoeken elkaar ook niet op voor opleidingen en oefeningen. Dat blijkt uit een tussentijdse rapportage van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).

'Samenwerking wordt vooralsnog alleen met de mond beleden', stelt het rapport. Ook de regionalisering van de rampenbestrijding heeft de afgelopen tijd 'feitelijk nagenoeg stilgelegen'. Wat dat in de praktijk inhoudt, werd onder meer deze week duidelijk bij de oefening in de Westerscheldetunnel, schetste regionaal brandweercommandant P. van Dijk gisteren tijdens de vergadering van het algemeen bestuur in Kapelle. De korpsen gebruiken verschillende apparatuur, die niet altijd op elkaar valt aan te sluiten. Ook is sommig materieel sterk verouderd.

Bestuursvoorzitter J. Lonink (Terneuzen) sloot zich aan bij de kritiek van zijn collega-burgemeesters uit Goes, Hulst, Veere en Reimerswaal. "Dat het proces zo lang heeft stilgelegen, is onacceptabel." Een aantal gemeenten is huiverig voor een gezamenlijk beheer. Ze denken dat de brandweer daarmee eerder duurder dan goedkoper wordt. De Goese burgemeester D. van der Zaag maakte gehakt van de weifelende houding binnen de Veiligheidsregio. "We moeten elkaar de wacht durven aan te zeggen en gewoon bepalen dat het afgelopen is zoals het nu gaat. Hier valt efficiencywinst te boeken."

Volgens korpschef F. Goudswaard van de Politie Zeeland hecht het bestuur daarentegen te grote waarde aan de oprichting van een Regionaal Operationeel Coördinatie Centrum. "Ik probeer mijn irritatie hier te onderdrukken, maar dat lukt niet." Het ROCC gaat geen beheerstaken uitvoeren, benadrukte Goudswaard, die eerder landelijk een vergelijkbaar initiatief van de grond tilde. Het centrum beperkt zich tot het 'met één druk op de knop' inschakelen van alle noodzakelijke hulpdiensten, aldus de korpschef. "Ik wil af van de indruk dat het ROCC de oplossing is van alle problemen. Dat is het niet en zal het nooit worden ook."

Volgens directeur F. Captijn zijn de ondernemingsraad en bonden 'zeer positief' over de koers van de reorganisatie bij de VRZ.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren