Weerbericht:
Wisselend bewolkt en een enkele bui
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 5 km

Brandweer Torenweg oefent in Middelburgse supermarkt

Toegevoegd: 14-12-2005, 01.20 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]

MIDDELBURG - De blusgroep Middelburg-Zuid heeft dinsdagavond de op één na laatste oefenavond van het jaar gehouden. Zoals gebruikelijk werd ook dit jaar afgesloten met een middelbrand-inzetoefening.

Vorig jaar deed zich een calamiteit voor bij bierbrouwer Heineken. Dit jaar woedde er brand bij de onlangs geopende EM-TÉ supermarkt in winkelcentrum Dauwendeale aan de Vrijlandstraat in Middelburg.

De brand was ontstaan op de benedenverdieping bij een opslagruimte. Door een lekkage had de brand zich verder uitgebreid en woedde binnen korte tijd ook brand op de verdieping er boven. Tot overmaat van ramp was een medewerker van de supermarkt bekneld komen te zitten onder een machine.

Nog voordat de eerste tankautospuit ter plaatse was gaf de bevelvoerder het sein 'middelbrand'. Dit in verband met de complexiteit van het gebouw. Ter plaatse werden direct stralen hoge druk uitgelegd en ook ontfermde men zich over het slachtoffer.

De bevelvoerder van de tweede tankautospuit nam de zorg voor de bovenverdieping op zich. Door een nooduitgang was deze verdieping gemakkelijk te bereiken en ook kon men op de eerste verdieping komen door middel van enkele ladders.

Boven lag een tweede slachtoffer in een kleine ruimte bij de kantine. Ook dit slachtoffer moest door de brandweerlieden worden gered. Verder woedde de brand op meerdere plaatsen op de bovenverdieping. In totaal werden twee brandweerlieden ingezet voor het bestrijden van de brand op deze etage.

Toen de brandweerlieden de slangen op de benedenverdieping in positie hadden gebracht konden de collega's beginnen met het bevrijden van het slachtoffer. Dit gebeurde door middel van een spreider. Door middel van dit speciale gereedschap kunnen zware materialen relatief gemakkelijk worden opgetild of verplaatst.

Het slachtoffer werd op een wervelplank gelegd en vervolgens naar buiten gebracht. Het achteruit lopen zorgde hierbij voor enige problemen. Verder waren er nog diverse kleine leermomenten. De oefening werd na afloop nabesproken op de post Torenweg.


Foto'sLocatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren