Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Poppelaars Start fietsverlichtingscampagne

Toegevoegd: 25-11-2008, 09.15 uur
Poppelaars Start fietsverlichtingscampagne
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Geduputeerde Toine Poppelaars heeft dinsdagochtend bij de CSW aan de Elzenlaan in Middelburg het startsein gegeven van de jaarlijkse fietsverlichtingscampagne van het Regionaal Oorgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) en het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets (ZCF).


Sinds gisteren gaan weer zogenaamde 'overvalteams' op pad om in de vroege ochtenduren fietsers in de hele provincie te wijzen op het noodzakelijk gebruik van juiste verlichting. Fietsers die goed verlicht zijn ontvangen van de 'overvallers' een KansLichtKaart waarmee ze kans maken op een prepaid pakket van T-Mobile.

Is de fietsverlichting niet in orde, dan krijgen ze een waarschuwing en een verzoek om de verlichting te laten repareren. Ook mogen losse lampjes worden aangeschaft. De nieuw verlichte fietsers ontvangen ter plaatse alsnog een KansLichtKaart. Om mee te dingen naar één van de prijzen moeten zij wel de unieke code op de KansLichtKaart activeren via www.vakerveiligfietsen.nl.

Losse lampjes mogen ook
Door het belonen van fietsers met een mobiele telefoon van T-Mobile haakt de Provincie in op de landelijke fietsverlichtingscampagne, waarbij ‘mobiele’ verlichting vanaf 1 november is toegestaan. Onder de naam ‘Losse lampjes mogen ook’ worden fietsers gewezen op het gebruik van goed zichtbare losse verlichting aan bijvoorbeeld jas of tas. De verlichting moet hierbij wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mogen de lampjes alleen op het bovenlichaam met wit of geel licht voor en rood licht achter. De lampjes mogen verder niet te veel bewegen en ook niet knipperen.

Tegelijkertijd brengt de Provincie met de beloningsactie een actueel onderwerp binnen de politiek onder de aandacht: bellen of muziek luisteren op de fiets. Dit is volgens het ROVZ net zo gevaarlijk als zonder licht fietsen. Door het uitreiken van mobiele telefoons probeert de provincie jongeren hiervan bewust te maken.

Dit jaar krijgen middelbare scholieren tijdens de acties extra aandacht. Schoolgaande jongeren in de leeftijd 12-25 blijken namelijk de meest slecht verlichte fietsers te zijn. Voor hen is het dus extra van belang de komende periode de fietsverlichting in orde te hebben, aldus het ROVZ.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Camouflagejas (25-11-2008 om 16:38)
Al die scholieren in hun donkere zwarte onopvallende jassen, zo dom! vooral als verlichting onderweg uitvalt, reflecterende kleding in felle kleuren verplicht maken!!
Anoniem (25-11-2008 om 13:37)
Mogen ze ook controleren op de rittemse straat naar vlissingen-oost daar rijden er genoeg s,morgens zonder licht je ziet niks daar door de donker en rijden toch zonder verlichting je schrikt je rot als je op de scooter rijd eens ligt er eentje onder de wielen van wie dan ook
Vlissinger (25-11-2008 om 13:21)
@ Bono, bekeuringen geven aan scholieren????? Weet u wel wat u zegt??? Elke weldenkende politie agent in Zeeland past er nu wel voor op, ongeacht of hij/zij daar een opdracht voor heeft gekregen, om die lieverdjes van scholiertjes maar een stro breed in de weg te leggen
Martin (25-11-2008 om 12:48)
Niet best zo'n aktie. Handhaven lijkt mij meer indruk maken. En niet alleen 100 meter van het warme buro van oom agent maar juist ook in de polder waar het echt gevaarlijk is.
Bono (25-11-2008 om 11:10)
Wat een onzin deze verlichtingscampagne. Het helpt echt niet. Handhaving dat is de enige oplossing. Waar blijven de handhavers, volgens mij hebben zij echt geen zin in om bekeuringen voor fietsers uit te schrijven die zonder verlichting rijden. De kosten voor deze campagne is weggegooid geld.
Mo (25-11-2008 om 11:03)
Heel goed dat er aandacht besteed wordt aan de fietsverlichting, want die laat vaak te wensen over. Niet alleen van scholieren. Ook volwassenen rijden onverlicht. Er is te weinig controle. Nu krijgt het even de aandacht, maar daarna verslapt het weer. Blijven controleren, ook op zondag!
Cookie-instellingen beheren