Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Middelburg Loopt Wapenvrij van start

Toegevoegd: 03-11-2009, 15.22 uur
Middelburg Loopt Wapenvrij van start
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - Dinsdagmorgen heeft burgemeester Schouwenaar het officiële startsein gegeven voor het project 'Middelburg Loopt Wapenvrij'. Dit vond plaats in het Calvijn College.

Het project 'Middelburg Loopt Wapenvrij' is een initiatief van de Middelburgse politie en wordt uitgevoerd in samenwerking met gemeente, middelbare scholen* en openbaar ministerie. Doel van het project is het terugdringen van (steek)wapenbezit onder jongeren in Middelburg. Tevens is het de bedoeling bewustwording in gang te zetten over de gevaren van het dragen van een wapen.


Het project 'Middelburg Loopt Wapenvrij' richt zich op jongeren in het voortgezet onderwijs. In totaal zijn zeven scholen, het Calvijn College, Het Bolwerk, de CSW, de Korzackschool, het Nehalennia, OPDC Griffioen en ROC Ravenstijn doen mee aan het project. Vanaf vandaag worden wapen inleveracties gehouden op verschillende scholen in Middelburg. Gedurende twee weken staan er inleverkluizen op de deel-nemende scholen. Jongeren kunnen wapens, bijvoorbeeld mes, werpster, katapult, spuitbusje traangas, of het van het vakantieadres meegenomen balletjespistool deponeren in deze inleverkluis. Dit kan anoniem en zonder strafvervolging.

Voor de duur van het hele project staat een inleverkluis op het politiebureau Achter de Houttuinen 10 in Middelburg. Wie na de inleveractie op school wordt betrapt op wapenbezit, krijgt een boete. De boetes voor wapenbezit kunnen oplopen tot 180 euro voor bijvoorbeeld messen, balletjespistolen en katapulten. Bij bezit van een traangasbusje of stroomstootwapen ontvangt men een boete van 250 euro. Bij bezit van een vuurwapen hangt men zelfs een gevangenisstraf van 2 tot 6 maanden boven het hoofd.

De start van het project roept natuurlijk de vraag op of het in Middelburg dan zo erg gesteld is met het wapenbezit onder jongeren. De politie benadrukt dat dat juist niet het geval is. “Het project is niet opgestart naar aanleiding van grote, lokale problematiek maar vloeit voort uit landelijk beleid”, aldus politiewoordvoerder Alwin Don.

Naar aanleiding van landelijke onderzoekscijfers over het wapenbezit heeft het kabinet de wens geuit om dit fenomeen op lokale schaal aan te pakken. Het is echter niet zo dat in Zeeland nooit wapens in beslag worden genomen. Don: “Het zou natuurlijk struisvogelpolitiek zijn als we zeggen: 'Dat gebeurt in Middelburg niet'. De cijfers geven dat ook aan. Zo zijn in de periode 1 juli 2007 tot en met juni 2008 in totaal 40 wapens in beslag genomen. In de periode 1 juli 2008 tot en met 30 juni 2009 waren dat er 43.”

Het Middelburgse project loopt nog tot zeker 1 juli volgend jaar.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
M Sinke (3-11-2009 om 16:31)
Vind het een prima actie. Goed dat het een project is dat op de middelbare scholen word aangeboden. Denk zeker dat er nog jongeren rondlopen met verboden wapens en steekvoorwerpen. Hoop alleen dat de jongeren en de ouderen ze ook gaan inleveren. Alleen dan kan het doel gehaald worden. Succes!
Cookie-instellingen beheren