Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'Diefstal vaak erg ingrijpend'

Toegevoegd: 11-10-2013, 21.00 uur
De politie spoort inbrekers op, maar voorkomen is beter.
De politie spoort inbrekers op, maar voorkomen is beter.
© Foto: Politie Midden- en West Brabant, Bart van Hattem
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het is weer vroeg donker. Dat weten helaas ook straatrovers, woninginbrekers en overvallers. Die slaan juist in de donkere dagen hun slag. De politie geeft extra tips. Want, zo stelt de politiechef Hans Vissers, dergelijke zaken zijn voor de betrokkenen vaak erg ingrijpend en soms zelfs hartverscheurend.

Bij Manon van Wel (32) werd bijvoorbeeld vijf jaar geleden ingebroken. Ze was niet eens thuis toen de inbreker zijn slag sloeg. En de crimineel had 'slechts' een laptop meegenomen. Toch heeft ze drie jaar lang heel slecht geslapen. “Het is het idee dat iemand bij je thuis is geweest.” Hoewel ze na de inbraak meteen goede sloten op de deur heeft laten zetten en alle preventietips ter harte heeft genomen, voelt Manon zich nog steeds niet altijd veilig in haar eigen huis.

Volgens de politie is een woninginbraak, straatroof of overval voor slachtoffers, net als bij Van Wel, vaak erg ingrijpend. Politiechef Hans Vissers: “De verhalen zijn soms hartverscheurend. Slachtoffers voelen zich zó bedreigd. Ouderen durven niemand meer binnen te laten en gaan de straat niet meer op. Maar ook jongeren die op straat of in het openbaar vervoer hun mobieltje gebruikten toen het werd afgepakt, zijn helemaal van slag. Zeker als er geweld bij te pas kwam.”

“Daarom zetten wij alles op alles om juist deze misdaden op te lossen en de daders te pakken. Daarnaast is het echter ook belangrijk dat mensen zelf maatregelen treffen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. Zo gebeuren de meeste inbraken nog steeds bij mensen die hun deuren en ramen niet goed afsluiten, die geen stevig slot op de deur hebben of die duidelijk zichtbaar op vakantie zijn."

Negatieve trend
De politie probeert het aantal inbraken, straatroven en overvallen de kop in te drukken. Desondanks laten de cijfers een negatief beeld zien. In de regio Zeeland-West Brabant stijgt het aantal van die delicten namelijk terwijl in andere regio's juist een dalende trend is te zien. Om een einde te maken aan ingrijpende verhalen zoals die van Van Wel, zal de politie de komende tijd dus flink wat uit de kast moeten halen. De afgelopen tijd is hard gewerkt aan plannen om de criminaliteitscijfers weer omlaag te brengen.

Plaatsvervangend politiechef Jaco van Hoorn zegde vorige maand toe dat woninginbraken en straatroven de komende tijd topprioriteit krijgen. Van Hoorn gaf destijds aan dat elk politiedistrict een woninginbrakenteam krijgt. Dergelijke teams moeten zich gaan richten op de opsporing en het vergroten van de zogeheten heterdaadkracht voor met name woninginbraken.

(advertentie)

 

 

 

 


De politie heeft de term heterdaadkracht in het leven geroepen om te omschrijven welke mogelijkheden de politie en burgers hebben om de pakkans van criminelen te vergroten. Heterdaad betekent dat de dader wordt gepakt terwijl hij een strafbaar feit pleegt, of direct daarna. Hoe sneller de politie in actie kan komen, hoe groter de kans is dat de dader door de politie wordt aangehouden. Daarvoor is volgens de politie de hulp van ondernemers en andere burgers erg belangrijk.

De politie roept daarom iedereen op die iets ongewoons ziet of hoort, een vreemde auto in de straat ziet of bijvoorbeeld een persoon signaleert die op de uitkijk staat, direct te bellen met 112. Ook als er plotseling een ruit aan diggelen valt kan het alarmnummer worden gebeld. Vissers: “De politie komt liever een keer te veel dan een keer te weinig! Onthoud bovendien zo goed mogelijk het signalement van de eventuele verdachte persoon of bijvoorbeeld het kenteken van de auto.”

Tips
De politie heeft ook nog enkele tips die inbraken, overvallen en straatroven kunnen voorkomen. Sommige tips lijken voor de hand te liggen, maar worden desondanks nog niet door iedereen te harte genomen. De politie benadrukt daarom bijvoorbeeld nog maar eens dat goed hang- en sluitwerk, bijvoorbeeld voorzien van het politiekeurmerk veilig wonen, erg belangrijk is.

Het sluiten van deuren en ramen, ook al loopt u maar even naar boven, is volgens de politie ook belangrijk. Verder kan buitenverlichting met een bewegingsmelder ook de kans voorkomen dat u het slachtoffer wordt van één van de genoemde delicten. Om het aantal overvallen terug te dringen wordt met name aangestuurd op het verminderen van het aantal contante geldtransacties en het laten stijgen van het aantal PIN-betalingen.

Een straatroof is volgens de politie soms te voorkomen door een tas altijd dicht bij het lichaam te dragen, met de rits naar u toe. Bovendien wordt aangeraden dure spullen niet zichtbaar in de hand te houden. Met name smartphones zijn volgens de politie zeer gewild bij criminelen.

Zie ook:
- Offensief tegen criminaliteit (13-09-2013)

 

 


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Franky (12-10-2013 om 17:27)
Misschien een optie om wat meer samen te gaan werken met particuliere beveiligingsbedrijven? Naast de bedrijventreinen ook de woonwijken in gaan, 24 uur p/d. Dan weet je zeker dat er goed gesurveilleerd word en zaken die niet kloppen kunnen dan per direct doorgespeeld worden naar de politie.
Bewoner Zeeland 2 (12-10-2013 om 12:04)
Zo lang de straffen mild zijn? Nee. Zo lang er kans armen zijn zonder werk, geld of opleiding is het dweilen met de kraan open. Deze mensen handelen vanuit hun leefmileu.
Bewoner Zeeland (12-10-2013 om 11:44)
Zolang de straffen mild zijn is het dweilen met de kraan open, en wordt eens tijd dat de crimineel uitgekleed wordt financieel. En dan met werkkampen het geld terug moet betalen naar de slachtoffers. En mensen niet uit Nederland gewoon land uit en de grenzen dicht en strengere controle veiligheid 1
Ed. (12-10-2013 om 08:48)
Ja, als je n wenkbrauw iets te hoog tilt of wat te luid n punt wil maken brom je voor t weet wgs dreigen cq mishandelen. Dat heeft nml zó'n enorme impact! Stort jij echter met dieverijen hele gezinnen in t verderf, of t nu 40 of 80 inbraken betreft de straf is omgekeerd evenredig met de impact. Bah
Loes (12-10-2013 om 08:12)
En wat het meeste helpt is de eenmaal de dader gepakt zwaarder straffen!!!!!!! en tips voor de mensen laat u dure waardevolle niet in het zicht, loop er niet mee te koop, ook al bent u zo trots als een pauw, en roep niet te hard als u op reis gaat, ook al wilt u roemen.
Slachtoffer (11-10-2013 om 22:27)
Met het komen van de wintertijd ben ik ook weer op mijn hoede. Inmiddels 3 jaar geleden en ook ik was niet thuis, maar ik mis mijn spulletjes nog steeds, cadeaus, erfstukken, verzamelingen. Het grote nadeel heeft wel een voordeel: je bent vreselijk alert op het afsluiten van je huis en dergelijke.
Cookie-instellingen beheren