Weerbericht:
Bewolkt, op de meeste plaatsen droog en vrij koud
Verkeersinformatie:
Geen files

Bedrijf verwijdert asbest na brand Kamperland

Toegevoegd: 11-11-2003, 15.28 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant (PZC)

KAMPERLAND - In de tuinen van in ieder geval elf woningen aan de Westhavendijk, Veerweg en Dwarstraat in Kamperland zijn grote hoeveelheden asbest gevonden. De tuinen zijn gistermiddag en -avond afgezet. Wanneer met de schoonmaak van de tuinen wordt begonnen, was gisteren nog onduidelijk. Asbestverwijderingsbedrijf Van Damme uit Heinkenszand heeft gistermiddag de Veerweg schoongemaakt.

Het gaat om asbestvezels die verwerkt waren in de cementen dakplaten van een loods aan de Veerweg die zondagmiddag in vlammen opging. Door de hitte zijn de platen gesprongen en zijn er cementflinters rondom de loods in tuinen terecht gekomen. De tuinen van de woningen langs de Veerweg met de nummers 145, 147, 157 en 164 liggen volgens gemeentewoordvoerder D. Rouw `bezaaid` met asbestdeeltjes. Verder gaat het om huizen langs de Westhavendijk (huisnummers 6,8,10 en 12) en de Dwarsstraat (huisnummers 3,5 en 9).

SGS uit Terneuzen heeft gisteren het onderzoek naar de verspreiding en de concentratie van asbestdeeltjes afgerond. Hoewel dit bedrijf niets over zijn bevindingen kwijt wil, zegt Rouw na telefonisch contact met SGS dat het opruimen van de asbest `een tijdrovende klus` wordt. ,,Er is misschien wel een paar weken voor nodig om alles schoon te maken``, aldus Rouw. Gemeente, brandweer, GGD en SGS maken vandaag een plan van aanpak voor de schoonmaak. Schoonmaakbedrijf Ellen, eigenaar van de afgebrande loods, moet vervolgens zorgen dat er ook daadwerkelijk wordt opgeruimd. Wie die klus gaat klaren was gisteren nog onduidelijk.

Medewerkers van Asbestverwijderingsbedrijf Van Damme, gekleed in speciale veiligheidspakken, gingen met stofzuigers over het wegdek van de Veerweg om het asbesthoudend materiaal te verwijderen. Een deel van de Veerweg was tot vijf uur `s middag afgesloten voor het verkeer.

Schoenen
Bewoners van de Sophiastraat, Westhavendijk, Dwarsstraat en een gedeelte van de Veerweg hebben inmiddels een brief van de gemeente gekregen waarin ze wordt aangeraden hun schoenen buiten uit te trekken, kinderen niet in de tuin te laten spelen en vooral niet zelf te gaan schoonmaken. Zo moet worden voorkomen dat het asbesthoudend materiaal wordt verpulverd en kan worden ingeademd. J. Filius, woonachtig vlakbij de uitgebrande loods en moeder van vier jonge kinderen, is niet echt ongerust. ,,Ik heb eigenlijk geen idee hoe die asbestdeeltjes eruit zien, dus ik zou niet weten of we ze naar binnen lopen, maar ik ben niet zo snel bang``, zegt ze. ,,Er gebeuren zoveel dingen``.

J. Lamain die even verderop woont, moet `eigenlijk alleen maar lachen` om de asbestkwestie.
,,Ik vind zo`n grote schoonmaak zulke grote onzin. Ik heb zoveel met asbest gewerkt. Ik had een garagebedrijf en als we dan de remvoering of koppelingsplaten van auto`s of bussen demonteerden dan stond je in een wolk van asbest. Dan hadden we echt niet zo`n speciaal pak aan. Ik ben inmiddels 82 en nog steeds gezond.``


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren