Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 16 km

Reddingsbrigades oefenen watersnood

Toegevoegd: 15-10-2016, 21.59 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het evacueren van bewoners vanwege een overstroming. Daar draaide zaterdagmiddag een grote oefening van de Zeeuwse reddingsbrigades om.


De oefening vond plaats in Middelburg en in totaal deden er zeven boten van zes verschillende brigades mee. 's Ochtends werden al drie verschillende kleine incidenten nagebootst. Hierbij moesten de redders in kleinere ploegen samen optreden. De redders kregen onder meer te maken met een persoon die liggend vanuit een flatgebouw (in dit geval een hoge kade) in een boot getild moest worden. Hierbij moest gebruik gemaakt worden van een speciale schepbrancard.

Verder werd geoefend op hoe te handelen bij een motorboot met pech. De redders moesten de boot in kwestie op een veilige manier afmeren in de Middelburgse jachthaven. De Dokhaven vervolgens was het decor van een oefening waarbij enkele personen moesten worden geëvacueerd. Onder hen ook twee gewonde kinderen en een hulphond. Eén van de gewonden moest liggend worden vervoerd maar de redders hadden expres geen brancard meegekregen zodat ze moesten improviseren bij het vervoeren.


's Middags was er een grootschalige inzet en waarbij de nadruk lag op de onderlinge samenwerking en communicatie. Volgens het oefenscenario liep Middelburg onder water. Het stijgende water zorgde voor paniek en sommige bewoners besloten zelf het water op te gaan om te vluchten richting het Veerse Meer.

In de buurt van de Cycle Hub had zich een grote groep bewoners verzameld met bij zich allerlei persoonlijke bezittingen. Onder hen waren, als gevolg van het geduw en gedrang op de kade, ook enkele slachtoffers. Aan boord van één van de bootjes die gebruikt was om te vluchten ontstond bovendien een ontploffing met gewonden en een vermiste opvarende als gevolg. Aan de redders de taak om alle personen naar een speciaal gewondennest te vervoeren.

Communicatie
De oefening was de eerste grote oefening die werd georganiseerd door de Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) Zeeland, het samenwerkingsverband van de Zeeuwse brigades. De oefening zelf was opgezet door de Middelburgse Van Dixhoornbrigade. De oefenleiding kijkt terug op een geslaagde oefening. Leo Wolterman, voorzitter van de Middelburgse brigade: "Alle brigades oefenen regelmatig zelfstandig maar bij een grote oefening als deze merk je dat het ook goed is om meer ervaring op te doen in het samenwerken met anderen."

Wolterman: "De hulpverleningen verliepen over het algemeen goed en veilig maar op het gebied van communicatie bleek nog wel wat te verbeteren. Tijdens de eindoefening merkten we bijvoorbeeld dat door gebrekkige communicatie niet iedereen voldoende overzicht hield over wat er aan de hand was en moest gebeuren. We hopen dan ook vaker op deze schaal te gaan oefenen."

Zie ook:

Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren