Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 9 km

Vrijspraak voor overvaren jacht Wemeldinge

Toegevoegd: 24-12-2018, 15.49 uur
De twee opvarenden van het jacht kwamen om het leven.
De twee opvarenden van het jacht kwamen om het leven.
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - Twee mannen zijn vrijgesproken voor het overvaren van een plezierjacht in 2013 bij Wemeldinge. Hierbij kwamen destijds twee opvarenden van het jacht Carnat om het leven.

De slachtoffers, een 61-jarige man en een 63-jarige vrouw (afkomstig uit Hulst), voeren op de bewuste 12 augustus rond 11.00 uur nabij de Postbrug over het Kanaal door Zuid-Beveland. De ene verdachte droeg kort voor het ongeluk het roer van de gastanker LRG GAS 86 over aan zijn collega. Hierbij werden geen bijzonderheden doorgegeven, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van obstakels of ander scheepvaartverkeer. De persoon die het roer overnam vroeg hier ook niet specifiek naar maar volgens de rechtbank had hij dit ook niet hoeven doen.

De man die in eerste instantie aan het roer stond heeft volgens de rechtbank welliswaar geen aandacht besteed aan een marifoonbericht over de aanwezigheid van het jacht, maar had dat ook niet hoeven doen. Het jacht bevond zich immers toen nog op ruime afstand en volgens de rechtbank is niet vast komen te staan dat hij geen goede uitkijk heeft gehouden.

Volgens de rechtbank is overigens niet duidelijk geworden waar in het vaarwater de tanker het jacht voor het eerst heeft geraakt. Radarbeelden gaven hierover geen duidelijkheid. Hierdoor acht de rechtbank het mogelijk dat het jacht al in de dode hoek zat toen de verdachten het roer uitwisselden. Bovendien is het lastig vast te stellen op welk moment het bootje zichtbaar moet zijn geweest omdat dit mede afhankelijk is van de plaats van de roerganger.

De twee werden in eerste aanleg vrijgesproken maar het Openbaar Ministerie (OM) stelde hoger beroep in. Dit diende eerder deze maand in Den Bosch. Vandaag is uitspraak gedaan en hierbij werden de beide personen vrijgesproken.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Nick (28-12-2018 om 05:23)
@jonge hinde, Ik weet niet in welke wereld je leeft, maar in de zeevaart gebeurt dat ook niet, je krijgt daar ook geen strafrechtelijke vervolging... Je wordt wel deels schuldig bevonden, en dat zijn deze binnenvaarders ook... Dus
Jokko van der Sneuk (26-12-2018 om 05:50)
mijn artikel wijst niet naar personen in dit verhaal.. dit is al tragisch genoeg. Maar ook in de watersport is achterom kijken zeer belangrijk.... ik ken mensen die hebben een binnenkijk spiegel in de stuurhut.. wat het aller belangrijkste is in de scheepvaart... voor iedereen vaartuig HOUD stuurboord wal aan...
Kees (25-12-2018 om 11:11)
Uiteindelijk zijn hier alleen maar verliezers! De stuurlui gaan niet zomaar met een gastanker over een bootje varen. Hoe sneu ook het blijft een ongeluk.
jonge hinde (24-12-2018 om 21:00)
als je weet dat je een dode hoek hebt moet je er voor zorgen dat je die weg neemt door bv een uitkijk te plaatsen. Bij de grote vaart kom je er hier niet mee weg maar ben je (mede)schuldige.
Ja-Ja (24-12-2018 om 20:38)
SCHANDALIG !!
Huub (24-12-2018 om 19:05)
Wat wil je hier nu precies mee zeggen Wim? Je was er niet bij maar weet wel aan te geven wie er schuldig is?
Cookie-instellingen beheren