Weerbericht:
Bewolkt en nevelig, later opklaringen en overdag zonnig. Maandag regen
Verkeersinformatie:
Geen files

Hoog risico op natuurbranden door droogte

Toegevoegd: 18-09-2020, 15.30 uur
Hoog risico op natuurbranden door droogte
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Doordat het opnieuw erg droog is in de natuur, is het risico op branden ook weer hoger. De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) waarschuwt hiervoor.


"Het is al langere tijd droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat een natuurbrand ontstaat. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn momenteel extra alert, maar vragen ook jouw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken. Een natuurbrand kan zich snel uitbreiden, is grillig en moeilijk te bestrijden. Natuurbrand is te voorkomen, want die ontstaat meestal door menselijk gedrag", zo legt de Veiligheidsregio uit.

Tips van de Veiligheidsregio:
Hoe voorkom ik een natuurbrand?
- Rook niet in de natuur, zeker niet wanneer het droog is.
- Maak in droge periodes nooit open vuur.
- Wees altijd voorzichtig met open vuur. Een vuurkorf stoken of barbecueën mag alleen op speciale picknick- en vuurplaatsen, of met toestemming van de terreineigenaar op een ruim verhard of zanderig stuk ondergrond.
- Gooi sigarettenpeuken en glas altijd in een prullenbak of neem ze mee naar huis. Hetzelfde geldt voor de kolen van een barbecue en tuinafval.
- Kampeer je in de natuur? Houd altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of een emmer water.
- Parkeer je auto niet op bospaden, hulpdiensten moeten de ruimte hebben.
- Parkeer je auto ook niet op hoog en droog gras. De katalysator aan de onderkant van de auto is na een kort ritje al erg heet. Dit kan makkelijk brand veroorzaken.

Meer tips
- Wees extra alert in natuurgebieden met heide en dennenbos. Hier kan brand zich sneller uitbreiden.
- Houd je aan de regels die gelden in het natuurgebied, in de gemeente of op het vakantieverblijf waar je bent.
- Weet dat je in de natuur niet overal bereik hebt met je mobiele telefoon.
- Neem eventueel een wandelkaart, wandelapplicatie of GPS mee als je op pad gaat, zodat je je beter kan oriënteren.
- Vermoed je brandstichting? Wees alert op verdachte situaties. Meld deze bij de terreineigenaar of bel de hulpdiensten via 112. Help mee door foto’s of een filmpje te maken en onthoud locatie, persoonskenmerken en bijvoorbeeld een kenteken.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Neerlands Glorie ? (19-9-2020 om 09:09)
Ach ja, de grote droogte. Dt zullen we wel te danken hebben aan het nederlandse glorie van watermanagement waarbij de wereldberoemde ingenieurs al het water zo managen dat het zo snel mogelijk naar de zee stroomt (want dat is zo moeilijk) dat heel het land nu uit droogt. Maar, NL grote glorie het waternagement en wapper met je nationalistische vlaggetje in je kurkdroge woestijn dat je het zo goed kan. Dit heet gewoon mismanagement en een heel land verzieken. Natuurlijk verdienden de infra bedwijven eer miljarden mee en daar ging het om. Dat de hele natuur naar de kloten gaat, dat intereseert die mijonairs ingenieurs helemaal niets.