Weerbericht:
Zonnig, morgen in het zuidoosten meer bewolking. Meest droog
Verkeersinformatie:
109 files van totaal 432 km

Schuiven Oosterscheldekering waarschijnlijk dicht

Toegevoegd: 30-01-2022, 17.21 uur
Schuiven Oosterscheldekering waarschijnlijk dicht
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Vanwege de verwachte hoge waterstand worden morgen waarschijnlijk de schuiven in de Oosterscheldekering gesloten. Dat meldt Rijkswaterstaat op haar website.


Voor Zeeland geldt morgen tussen 07.00 uur en 18.00 uur code geel vanwege zware windstoten als gevolg van storm Corrie. Deze kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur. Vanwege de hoge waterstand die morgen ook zal optreden liet het Waterschap Scheldestromen eerder vandaag al weten fase 2 van het maatregelplan hoogwater voor te bereiden.

Morgen zullen door het Waterschap onder meer buitendijkse wegen worden afgesloten. Op schadegevoelige plaatsen worden dan ook de dijken bewaakt. Met de huidige verwachtingen sluiten de Hollandsche IJsselkering en Haringvlietsluizen zo goed als zeker, de Oosterscheldekering en Ramspolkering waarschijnlijk, zo meldt Rijkswaterstaat.

Tussen de 65 pijlers van de Oosterscheldekering hangen schuiven van elk ongeveer 42 meter lang en tussen de 6 en 12 meter hoog. De schuiven wegen tussen de 260 en 480 ton per stuk. Dat de schuiven van de Oosterscheldekering wellicht dichtgaan, is niet heel uitzonderlijk. Volgens Rijkswaterstaat gebeurt dat gemiddeld één keer per jaar. Het bouwwerk zelf is overigens ontworpen om een hoogwatersituatie te weerstaan die statistisch 1 keer in de 4.000 jaar voorkomt.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Aad (30-1-2022 om 20:14)
Kunnen ze die alvast niet een stuk dicht doen zodat het morgen niet zo lang duurt ?????
Popeye (30-1-2022 om 17:50)
Wel in die zin uitzonderlijk dat we maandag nog drie dagen vóór springtij zitten .. dus qua tij op zich nog aanzienlijk van de max.verwijderd.
Cookie-instellingen beheren