Weerbericht:
Wolkenvelden. Morgen zonnig
Verkeersinformatie:
Geen files

RIVM: Smog en stookalert door paasvuren

Toegevoegd: 16-04-2022, 13.38 uur
RIVM: Smog en stookalert door paasvuren
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het RIVM verwacht vanaf vandaag tot en met maandag smog door fijnstof vanwege paasvuren in zowel Nederland als Duitsland. ​De organisatie heeft daarom voor het hele land een zogeheten stookalert afgegeven.


Naast de smog zou extra houtrook de luchtkwaliteit nog verder verslechteren. Daarom wordt geadviseerd tot en met maandag geen hout meer te stoken. "Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving", zo legt het RVIM uit.

Volgens de organisatie is rook sowieso niet gezond. "Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook", aldus het RIVM.

Nadat de paasvuren zijn gedoofd zal de luchtkwaliteit van maandag op dinsdag verbeteren.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bram goeree (17-4-2022 om 15:53)
ben het met de meeste hier eens dat wanneer overheid instanties ons de les willen lezen ze eerst maar eens hun eigen regels op orde hebben die ze ook nog opgelegd zijn door de rechter .maar ja dat zootje daar denk boven de wet te staan he .wel is het zo dat openhaarden enz die niet goed gestookt worden wat meestal zo is wel behoorlijk stinken en dat dit voor mensen met luchtwegklachten niet aangenaam is .rekening houden met elkaar is steeds moeilijker geloof ik
Ik (17-4-2022 om 08:44)
Ik snap het, maar die land en in oorlog wat schieten die allemaal de atmosfeer in. En al die stinkfabrieken en vliegtuigen die gaan maar door Vreselijk . En de meeste mensen van dit land maar braaf zijn,anders wordt je op de bon geslingerd. Een schone lucht krijg je hierdoor nooit.
sjaco poleij (17-4-2022 om 08:40)
waarom verbieden ze paas vuren dan niet ? waarom leggen ze bio centrales niet stil , uit het hele land voeren ze daar nat stookhout aan met vrachtwagens ook hout snippers en verbranden ze ook auto banden om beter vuur te krijgen ik stook mijn kachel perfect van boven naar beneden en laat veel lucht toe voor een goede snelle verbranding maar je mag in Nederland niet je mening geven want dan ben je een eikel en word je buiten spel gezet
Arthur (17-4-2022 om 08:14)
Zolang de zware industrie en "bio"centrales een veelvoud aan giftige stoffen de lucht in schieten 365 dagen per jaar zullen die paar paasvuren nauwelijks iets uitmaken. In de toekomst wil de roverheid elk verzetje van de burger afpakken en dat begint met deze onzinnige rivm propaganda.
exportzeeuw (16-4-2022 om 19:46)
haha het rivm weer.. ik roep iedereen op om de vuurkorf buiten te zetten
pietje (16-4-2022 om 14:49)
in zeeland, niet van toepassing, daar denken we alleen aan ons zelf ( ik ik ik )
Cookie-instellingen beheren