Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
106 files van totaal 414 km

Zeer grote brand duingebied Brouwersdam

Toegevoegd: 09-08-2022, 16.48 uur - Update: 17-08-2022, 10.48 uur
Door: Roland de Jong

SCHARENDIJKE - Bij de Brouwersdam (N57) tussen Scharendijke en Ouddorp woedt momenteel een grote duinbrand. De brandweer heeft groot opgeschaald vanwege het risico op uitbreiding naar een camping.


De brand ontstond rond 15.45 uur in de duinen. Al snel werd groots opgeschaald door de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). Rond 16.15 uur werd opgeschaald naar zeer grote brand. Ook vanuit Zeeland is flink wat brandweermaterieel op pad gesuturd. Het gaat om verschillende tankautospuiten van posten op Schouwen-Duiveland en waterwagens uit Burgh-Haamstede, Serooskerke (W) en Terneuzen. Brandweerwagens uit Goes en Oostburg zijn vanwege het incident stand-by gezet in de eigen regio.

N57 afgesloten
Inmiddels is een groot aantal blusvoertuigen opgeroepen om te blussen. Ook is een groot watertransport opgestart. Volgens de VRR is mede opgeschaald vanwege de droogte, het risicop op uitbreiding en de overlast van de rook richting de camping bij De Punt in Ouddorp. Rijkswaterstaat meldt dat de N57 in beide richtingen is afgesloten tussen Port Zélande en Ouddorp. 

Rond 17.00 uur meldde de veiligheidsregio dat de brand zich op dat moment nog aan het uitbreiden was. "Er is veel blusmaterieel onderweg. In verband met de gedeeltelijke ontruiming van het vakantiepark Eco Grevelingenstrand hebben de hulpdiensten GRIP 2 afgekondigd. Bij een GRIP 2-situatie is behoefte aan operationële coördinatie en leiding. Bij GRIP 2 wordt een zogeheten Regionaal Operationeel Team (ROT) gevormd. Hierin zitten vertegenwoordigers van bijvoorbeeld de brandweer, de geneeskundige zorg en de politie.

De veiligheidsregio adviseert mensen om uit de rook te blijven en roept op om de hulpdiensten de ruimte te geven.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Zeeuw (10-8-2022 om 19:42)
@Harry : Komt het wel op neer, of het zo is, dat is wat anders. Maar weet wel dat de mens , zelf de wereld om zeep helpt
Popeye (10-8-2022 om 16:16)
Harry: mooi geconcludeerd, geweldige woordkeus :)
harry (10-8-2022 om 10:00)
dus we kunnen wel concluderen dat zulke branden ontstaan door onverlaten die of brandende peuken weggooien af afval (glas) in de berm smijten.
Zeeuw (10-8-2022 om 08:26)
@Wallie : Ik snap je punt, en ik erger me ook aan de rokers die dat doen. Maar het kan ook al door een simpel stukje glas, dat werkt als een vergrootglas als de zon erop schijnt
Popeye (9-8-2022 om 23:15)
Wallie: niet generaliseren aub, sommige rokers zijn zeker niet álle rokers - zoals dat voor elke categorie geldt.
Wallie (9-8-2022 om 18:41)
Ik weet natuurlijk niet wat deze brand veroorzaakt heeft en hoop dat er geen persoonlijk letsel is en de schade aan de natuur beperkt blijft. Maar valt me wel op hoe nonchalant rokers ook in deze periode hun brandende peuken gewoon weggooien. Op straat, op strand, in de duinen, het bos, het maakt ze allemaal niet uit. Asociaal en gevaarlijk voor dieren en natuur.
Cookie-instellingen beheren