Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Appartementen en horeca ontruimd vanwege gaslek Cadzand

Toegevoegd: 22-02-2023, 19.09 uur - Update: 23-02-2023, 09.31 uur
Door: Roland de Jong & Eugène Harthoorn

CADZAND - Vanwege een gaslek zijn woensdagavond meerdere appartementen aan de Boulevard de Wielingen in Cadzand ontruimd. Ook horecagelegenheden werden ontruimd. De hulpdiensten kondigdeb GRIP 1 af om te voorzien in een gecoördineerde afstemming tussen alle hulpdiensten.


Het gaslek werd rond 18.30 uur ontdekt. Hierop werd de brandweer van Cadzand ter plekke gestuurd om metingen te doen. Rond 18.55 uur werd duidelijk dat evacuatie nodig was en schaalden de hulpdiensten verder op. "Er werd gas gemeten in het riool in een deel van de straat dat vanwege werkzaamheden opengebroken is", zo meldt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).

De politie zette de omgeving af en de brandweer startte met het ontruimen van nabij gelegen appartementen en hotels. Rond 19.45 uur, ruim een uur na de eerste melding, was de evacuatie volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) nog volop bezig. Met name de hotels/appartementen 'De Blanke top' en het 'Badhuis' waren toen nog niet helemaal ontruimd. "Het betreft een groot complex met veel appartementen. Vanwege de voorjaarsvakantie is er ook een goede bezetting van de appartementen", zo zei de Veiligheidsregio.

Een restaurant en een snackbar konden sneller worden ontruimd. De geëvacueerde personen, ruim 70 personen met kinderen en huisdieren, werden tijdelijk opgevangen in een sporthal in de omgeving. De precieze locatie van het lek werd omstreeks 21.00 uur gevonden aan de Boulevard de Wielingen ter hoogte van huisnummer 7. Daar waren werkzaamheden aan de straat. Monteurs van Stedin zijn ter plaatse gekomen om het lek te dichten.

Een uur na de vondst van het lek waren de leidingen afgesloten en stopte de uitstroom van gas. De brandweer heeft vervolgens in alle betrokken woningen en appartementen metingen uitgevoerd. Wanneer er geen gas meer werd gemeten, dan konden de bewoners terug. Rond 22.55 uur waren alle panden gecontroleerd en veilig bevonden. Hierna kon iedereen weer terug naar huis. Rond 23.10 uur beëindigde de brandweer haar inzet.

De Veiligheidsregio meldt wel dat in de komende dagen nog steeds een gaslucht te ruiken kan zijn. "Er kan namelik nog wat geur van het gas in de grond zitten. Dit brengt geen gevaar met zich mee. Wie zich toch wat misselijk of draaierig voelt als gevolg van de gaslucht, kan het beste even contact opnemen met de huisarts", aldus een VRZ-woordvoerder.


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
cq (23-2-2023 om 18:01)
Je zou toch zeggen, voor je begint met grondwerk …..op de juiste plaats leidingen , gas ldg veilig gesteld zijn?
??? (22-2-2023 om 20:41)
Best heftig, genoeg hulpdiensten opgeroepen. Het lijkt wel of tegenwoordig iedereen in de grond mag wroeten. Straatje open straatje dicht. Wij hebben het hier zelf ook gezien, eerst straat open voor de nuts voorzieningen en dan voor het riool ??? (Het zal vast wel een reden hebben )
Cookie-instellingen beheren