Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
49 files van totaal 178 km

Gerechtshof: 'Mantelzorgers' moeten half jaar de cel in

Toegevoegd: 19-12-2023, 12.19 uur - Update: 19-12-2023, 12.42 uur
Gerechtshof: 'Mantelzorgers' moeten half jaar de cel in
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

DEN BOSCH - Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag zowel de 48-jarige Oost-Souburger V. de R. als zijn echtgenote F. W. (46) veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf. Het Hof vindt bewezen dat het stel jarenlang de bejaarde en dementerende 'Ko' uit Middelburg heeft bestolen van grote sommen geld. Het duo trad voor Ko op als mantelzorger.


De bejaarde man was een bekende van de vader van W. Toen deze vader overleed, kwam het echtpaar met de bejaarde man in contact. In het begin deden zij zo nu en dan boodschappen en klusjes voor hem. In de loop van de tijd namen deze activiteiten toe. W. deed ook de administratie van Ko, waardoor het stel volledig inzicht in en de totale controle over de financiën van de man kreeg.

Van maart 2013 tot en met oktober 2015 werden er door het echtpaar grote geldbedragen opgenomen van de bankrekeningen van de bejaarde man. Wekelijks namen zij 1.000 euro contant geld op, om deze aan Ko te geven. De uitgaven van het echtpaar en hun vermogensgroei wezen erop dat zij contante inkomsten hadden. Onduidelijk is waar die vandaan kwamen. Het hof leidt hieruit af dat zij de contante geldbedragen van de bejaarde man hebben gestolen. Ook maakte de vrouw de handtekening van de bejaarde man na bij bankoverschrijvingen van zijn rekening voor haar Marktplaatsaankopen.

Het slachtoffer was door zijn leeftijd en gezondheidsklachten, vooral dementie, steeds meer afhankelijk van zijn 'mantelzorgers'. Het hof vindt dat zij hun positie als mantelzorger ernstig hebben misbruikt voor hun eigen financiële gewin. Het hof verwijt de verdachten dan ook dat zij geen verantwoordelijkheid hebben genomen en niet inzien hoe fout zij handelden.

Tegen beiden was een jaar celstraf geëist, gelijk aan de eerder door de rechtbank opgelegde straf. Het hof heeft een lagere straf opgelegd dan de rechtbank, omdat niet bewezen is dat de twee als mantelzorgers opzettelijk de gezondheid van het slachtoffer hebben benadeeld.

Het hof vindt voor beide verdachten een gevangenisstraf van 9 maanden passend. Maar bij de rechtbank en in hoger beroep is de redelijke termijn voor afdoening van de strafzaak fors overschreden. Daarom verkort het hof de straf met 3 maanden. Beide verdachten krijgen dus een celstraf van 6 maanden. Er loopt ook nog een ontnemingszaak van 196.343 euro in hoger beroep. Die zaak wordt later afzonderlijk behandeld.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
aleida (22-12-2023 om 10:18)
Dit zijn de verhalen die nu naar buiten komen van een kabinet die Nederland geheel naar de klote hebben geholpen. Dit is een start van alle waarheden waarvan we zullen schrikken. Mopperen op de PVV maar fleur heeft hart voor de zorg en die wil het in orde brengen. Maar wat in 3 kabinetten is afgebroken kan niet in een knip met de vinger herstelt worden. Als er goede zorg is voor onze mensen die het hard nodig hebben , komen deze soort praktijken minder voor, geheel uitbannen kan niet, slechte mensen blijven er altijd. Ook het recht systeem zit vast in een beerput van smeer praktijken
bram goeree (21-12-2023 om 15:26)
dit zegt weer genoeg over het Nederlandse ''recht systeem'' .iemand op deze manier laten verkommeren en dan 6 maanden .dat is een grote schande .wat ik mij el afvraag had deze meneer geen goede kennissen of familie om dit tijdig op te merken ?de oplichters verdienen een veel zwaardere straf .schande om zo met iemand om te gaan en ook schande voor deze veel te lage straf
Adri (20-12-2023 om 14:52)
@Ad Jonkers : "Teveel rechters van D66-signatuur zorgen al jarenlang voor dit soort eisen" Uw politieke voorkeur is duidelijk, maar is het niet zo dat rechters strafbare feiten toetsen naar de wet en straffen uitspreken die daarbij afgesproken zijn? Wetten die bepaald zijn door de regering en Tweede kamer en goedgekeurd door de Eerste Kamer, kortom iedereen heeft er zijn plasje over kunnen doen. Ik lees overigens in het stuk dat deze straf "enkel" opgelegd wordt vanwege het niet zorgvuldig uitvoeren van de mantelzorg en mogelijk ontnemen van geld. De zaak over ontneming van € 196.343 loopt nog, dus er kan nog meer straf bijkomen.
Ik (20-12-2023 om 09:26)
Ad ik denk er precies zo over. Ze hebben die man ook l aten verhongeren en niet de zorg ingeschakeld. Wat voor een beulen kun je wezen om zo iemand op een langzame manier vermoorden,want dat is het. Zulke mensen moeten nooit meer vrij komen.
willem (20-12-2023 om 06:06)
belachelijk strafje. zoiets kan alleen in nederland. voor beiden zou 10 jaar cel nog mild zijn. wat een minderwaardig stel. ze gaan een poosje genieten van de rust en kosten de gemeenschap elk 250 euro / dag. daarbij een warme cel--goed eten en drinken. dat is geen straf: het is als in een hote met persoonlijke bediening..
Graap Brul-Schalkendulf (19-12-2023 om 23:26)
Een week aan de schandpaal en pek met veren! Ik kan er niets anders van maken hoor…
Cookie-instellingen beheren