Weerbericht:
Overdag in het noorden zon, in het zuiden wolkenvelden
Verkeersinformatie:
Geen files

Karla Peijs wil vier Vlaamse blusboten

Toegevoegd: 15-11-2007, 11.00 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
MIDDELBURG - Vlaanderen moet zorgen voor vier blusboten op de Westerschelde. Commissaris van de Koningin Karla Peijs is daarover in gesprek met Vlaamse gouverneurs en de haven van Antwerpen.

Het is gerechtvaardigd van Vlaanderen een forse bijdrage te vragen voor de inzet bij scheepvaartongelukken, zei Peijs gisteren in de Statencommissie bestuurlijke en financiële zaken. Vier van de vijf schepen op de Westerschelde varen immers van en naar Vlaamse havens. "Als je dan vijf blusboten nodig hebt, is het logisch van de Vlamingen te vragen dat ze voor vier ervan zorgen." De vijfde moet voor rekening van havenschap Zeeland Seaports komen.

Volgens Peijs ligt het niet voor de hand te veronderstellen dat vijf speciale blusboten worden aangeschaft. Dat is een nogal dure oplossing. In de benodigde bluscapaciteit kan ook worden voorzien door overeenkomsten met sleep- en bergingsbedrijven te sluiten.

Peijs vertelde dat ze bij haar aantreden in maart een hard hoofd had in de veiligheid op de Westerschelde. Inmiddels is ze een stuk opgeluchter. Dat komt doordat in Den Haag, in Vlaanderen en ook in Zeeland meer begrip is ontstaan voor de bijzondere situatie rond de Westerschelde met zijn scheepvaartverkeer, vervoer van gevaarlijke stoffen, industrieterreinen en kerncentrales.

Zeeland heeft gedaan gekregen dat de rijksbijdrage voor rampenbestrijding niet uitsluitend op basis van inwoneraantallen wordt gebaseerd, maar dat ook wordt gekeken naar risico's. Peijs: "Dat scheelt ons volgend jaar 1 miljoen euro en vanaf 2009 zelfs 2,5 miljoen. Dat zijn bedragen waarmee we wat kunnen doen." Ze stelde tevreden vast dat bij de Zeeuwse gemeenten het besef begint post te vatten dat de rekening voor maatregelen bij ongelukken op en aan de Westerschelde niet alleen kan worden opgebracht door de gemeenten die eraan grenzen.

Verscheidene Statenleden lieten blijken er niet erg gelukkig mee te zijn dat een burgemeester en niet de Commissaris van de Koningin de bestrijding van een ernstige calamiteit coördineert. Peijs: "Zo is dat nu eenmaal geregeld. Je mag ervan afwijken, maar het lijkt me dat initiatieven daarvoor van de gemeenten moeten komen."

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren