Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Koolmonoxide

Op deze pagina vindt u informatie over de gevaren van koolmonoxide. Ook vindt u tips ter voorkoming van een koolmonoxidevergiftiging.

Laat je niet stikken!
Bij koud weer doet iedereen er alles aan om er warm bij te zitten. Veel mensen denken alleen nooit na bij de gevolgen van een slechte ventilatie in combinatie met een slecht onderhouden gastoestel of centrale verwarming. Er ontstaat dan koolmonoxide, een stof die in het ergste geval dodelijke gevolgen kan hebben. Voor het verbranden van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen is zuurstof nodig. Bij te weinig zuurstof is de verbranding onvolledig en ontstaat er koolmonoxide (CO). Dit is een zeer giftige stof die erg snel wordt opgenomen in het bloed. Het grootste gevaar dat daarbij komt kijken is dat je het niet ruikt of proeft, en voordat je het weet ben je bewusteloos.

Geisers
Bij een geiser zijn er een aantal indicaties op te noemen die kunnen wijzen op koolmonoxide-vorming: de vlam is oranje en hoger dan normaal of door de vrijkomende waterdamp (die niet via de afvoer verdwijnt) beslaan de ramen. Om ervoor te zorgen dat koolmonoxide niet in uw huis voorkomt kunt u een aantal preventieve maatregelen nemen, zoals:
- Laat uw (bad) geiser jaarlijks controleren door een erkend installateur.
- Controleer of uw gastoestel goed is afgesteld (het heft dan een blauwe vlam).
- Het afvoerkanaal moet altijd schoon en in orde zijn.
- Zorg ervoor dat er altijd voldoende lucht bij de geiser kan komen.
- Zorg ervoor dat de afvoer van de geiser op het gasafvoerkanaal is aangesloten en niet op het ventilatiekanaal.
- Er zijn ook gesloten geisers op de markt die zelf voor voldoende zuurstof zorgen. Hierdoor is er nooit meer sprake van koolmonoxidevorming. Deze zijn te koop bij de betere bouwmarkt of badkamerspecialist.

Centrale verwarming of gaskachel
Bij een CV kan hetzelfde gebeuren als bij de geiser. Slechte of geen ventilatie levert al snel koolmonoxide op. Vooral nieuwbouwwoningen, die door goede isolatie bijna geen natuurlijke ventilatie meer kennen, lopen hierbij een gevaar. Luchtafvoer en aanvoersystemen mogen daarom nooit worden uitgezet, zelfs niet bij een strenge winter. Ga bij oudbouw geen kieren en gaten dichtstoppen bij te veel tocht of kou. Er vindt dan geen ventilatie meer plaats. Als u dit toch doet dan moet er een alternatief lucht aan- en afvoersysteem voor in de plaats komen.

Schoorsteen
Slecht onderhoud kan ertoe leiden dat een schoorsteen vervuild of verstopt raakt. Ook vogelnestjes of een slechte kwaliteit stenen kunnen de oorzaak zijn dat een schoorsteen dichtslibt. De verbrandingsgassen stromen hierdoor rechtstreeks uw kamer in en vormen koolmonoxide. Om dit te voorkomen kunt u de volgende preventiemaatregelen nemen:
- Laat uw schoorsteen minimaal één keer per jaar vegen.
- Een schoorsteen voor een gasgestookt kanaal moet ieder jaar worden gecontroleerd en eventueel geveegd.

Koolmonoxidemelder
Bij diverse doe-het-zelf zaken zijn koolmonoxide-melders verkrijgbaar. De melder alarmeert u op basis van een tijdgewogen meetwaarde. Hierdoor wordt u bij zowel een lage als hoge concen-tratie op tijd gewaarschuwd. Een koolmonoxidemelder is zeer effectief tegen gevaar en kan levens redden. Een melder kost tussen de 25 en 50 euro. 


« Ga terug


Cookie-instellingen beheren